- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Urmează primul Crăciun fără dulciuri sub brad? Prețul la cacao a explodat la Bursa din New York

02 Nov, 20:37 • Bocioacă Bianca
De Crăciun, am putea cumpăra ciocolată mai scumpă, după ce boabele de cacao, ingredientul principal, a ajuns să aibă cel mai mare preț la bursă din ultimii 40 de ani,
Urmează primul Crăciun fără dulciuri sub brad? Prețul la cacao a explodat la Bursa din New York

Dulciuri mai scumpe de Crăciun. Vestea vine din Africa de Vest și India, unde recoltele sunt foarte slabe. Peste 3.800 de dolari a ajuns să coste acum o tonă de cacao cu livrare în luna decembrie, cu 60% mai mult față de acum un an. Este cel mai înalt nivel din 1979 încoace, potrivit specialiștilor.

Citește și: Inflația rafturilor de dulciuri poate persista! Ciocolata primează: „Schimbările climatice ameninţă producţia noastră de boabe de cacao.”

Prețul la cacao s-a scumpit semnificativ înainte de sărbători

„Cacaua este tranzacționată pe Bursa de la New York din anul 1925 și a avut parte de o creștere a cererii, dar și de o scădere a ofertei, din cauza deciziei Ghanei care a schimbat brusc piața”, 

spune Jeremy Naylor, analist IG Group Londra, potrivit Știrile ProTV.

În urmă cu o lună, Guvernul din Ghana, al doilea mare producător de cacao după Coasta de Fildeș, aluat o decizie neașteptată. A crescut prețurile la poarta fermelor pentru sezonul 2023/2024, pentru a susține agricultorii de cacao, foarte prost plătiți. Prețurile au crescut și din cauza secetei din Africa de vest și India.

Citește și: Motivul pentru care produsele de Crăciun apar tot mai devreme în magazine. Cum își asigură comercianții clientela

Șansele ca dulciurile să se scumpească chiar de sărbători sunt foarte mari.

„Se prea poate că vor crește și mai mult prețurile, pentru că materia primă reprezintă cam 50% din costul final al produsului, deci da, ne va afecta și pe noi, ca și consumatori. Undeva prețurile vor crește cu 30% estimativ. Noi, micii ciocolatieri, folosim ciocolată fair trade, ciocolată care dă înapoi fermierilor astfel încât să poată treacă peste problemele pe care le au. Se caută soluții, inclusiv cojile să fie folosite mai mult să avem cât mai puține pierderi”, a transmis Laura Hizo-Miloș, ciocolatier artizanal.

Românii sunt mari amatori de dulciuri. Anul acesta am importat aproape 10 tone de boabe de cacao, la care se adaugă 324 de tone de pastă și peste 3.000 de tone de pudră de cacao, potrivit INS.

La ciocolată, importurile se ridică la aproape 47 de mii de tone, iar anul nu s-a încheiat și trebuie să luăm în considerare faptul că sărbătorile bat la ușă. Producția locală de ciocolată e în creștere. În 2022, fabricile din România au făcut aproape 15.000 de tone de ciocolată și produse de ciocolată.