- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Valul de concedieri din IT continuă în 2024 chiar în timp ce giganții din domeniu se laudă cu rezultate istorice pe bursă

30 Jan, 09:26 • Adrian Popovici
Angajații din sectorul  IT au avut de suferit la începutul acestui an. Mai exact, în luna ianuarie, la nivel global, au fost anunțate aproximativ 23.000 de concedieri. Tendința de restructurare continuă în 2024, cu marii jucători din industria IT, precum SAP, Microsoft, eBay, Google și Amazon, anunțând măsuri de reducere a personalului.
Valul de concedieri din IT continuă în 2024 chiar în timp ce giganții din domeniu se laudă cu rezultate istorice pe bursă

Angajații din sectorul  IT au avut de suferit la începutul acestui an. Mai exact, în luna ianuarie, la nivel global, au fost anunțate aproximativ 23.000 de concedieri. Tendința de restructurare continuă în 2024, cu marii jucători din industria IT, precum SAP, Microsoft, eBay, Google și Amazon, anunțând măsuri de reducere a personalului, arată o analiză a Ziarului Financiar.

Trendul de concedieri persistă în industria globală a tehnologiei, dat fiind faptul că marile companii încă nu au atins nivelul dorit de optimizare la nivel organizațional și de costuri, în ciuda creșterilor semnificative înregistrate pe piața bursieră la începutul anului 2024. Până în prezent, peste 23.600 de angajați au fost concediați de la 85 de companii din domeniul tehnologiei, doar în luna ianuarie, conform informațiilor furnizate de platforma Layoffs.

Săptămâna trecută, gigantul german SAP, a făcut public anunțul că va recurge la concedierea a 8.000 de angajați, ceea ce reprezintă aproximativ 7% din forța sa globală de muncă. În același timp, gigantul tehnologic Microsoft a anunțat desființarea a 1.900 de locuri de muncă în cadrul diviziei sale de gaming. Aceste decizii evidențiază impactul considerabil pe care îl resimte industria tehnologică, cu mari companii care iau măsuri de restructurare pentru a se adapta schimbărilor din piață și pentru a-și îmbunătăți eficiența operațională.

Concedieri în domeniul IT, imagine ilustrativă. Sursă: Unsplaash
Concedieri în domeniul IT, imagine ilustrativă. Sursă: Unsplaash

Te-ar putea interesa și: Concedieri pe bandă rulantă în domeniul bancar în 2023. Peste 18.000 de angajați au fost dați afară, iar disponibilizările continuă și în 2024

Giganții din IT anunță concedieri în timp ce acțiunile lor ating noi recorduri la bursă

În paralel, eBay a anunțat peste 1.000 de concedieri, reprezentând aproximativ 9% din totalul angajaților cu normă întreagă. În același timp, compania fintech Brex a renunța la 20% din personal, fiind vorba de câteva sute de concedieri. Atât Google cât și Amazon au decis să renunțe la câteva sute de angajați fiecare, în timp ce conducerea platformei Discord a anunțat concedieri care vizează 17% din forța de muncă, ceea ce înseamnă aproximativ 170 de oameni. Aceste mișcări evidențiază un context amplu de ajustare în cadrul companiilor din diverse sectoare, fie pentru adaptarea la schimbările pieței, fie pentru optimizarea profiturilor.

Anunțarea  acestor concedieri au fost luate înainte ca unii dintre cei mai importanți giganți din industria IT să-și prezinte rapoartele financiare pe piața bursieră. Alphabet, Amazon, Apple, Meta și Microsoft urmează să își dezvăluie rezultatele trimestriale în decursul acestei săptămâni.

Investitorii au salutat cu entuziasm măsurile de reducere a costurilor implementate în 2023 de către aceste companii, percepându-le ca pe un răspuns la creșterea inflației, la creșterea ratei dobânzilor și la temerile legate de o posibilă recesiune. Săptămâna trecută, acțiunile Alphabet, Microsoft și Meta au atins niveluri record pe bursele internaționale.

În ianuarie 2023, industria IT a înregistrat vârful valului de concedieri, atunci când 277 de companii au renunțat la aproape 90.000 de angajați.

Citește și: Google începe 2024 cu concedieri. Gigantul dă afară sute de angajați din echipele sale de ingineri și din departamentele de vânzări