- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Eurocentii discordiei

07 Nov, 21:12 • Redactia DailyBusiness

De data asta, pentru prima data, este oficial: piata telecom s-a impartit in doua.

De o parte, „greii” Orange si Vodafone, de cealalta parte restul: Zapp si Cosmote, sprijiniti de „fratele” mai mare Romtelecom dar si de fostii operatori de cablu, actuali operatori de servicii integrate, UPC si RCS&RDS.

Cele doua tabere nu sunt despartite doar de dimensiuni (14 milioane de clienti Orange si Vodafone, de doua ori mai putini au impreuna ceilalti operatori), ci mai ales de pozitiile pe care le-au ales in asa numitul razboi al tarifelor de interconectare.

Fara sa intru in detalii (le gasiti in analiza DailyBusiness), observ doar pozitia ingrata in care se afla ANRC, arbitrul pietei de profil.

Ca si un arbitru neatent dintr-un meci de fotbal, ANRC a reusit sa enerveze ambele „echipe” prin decizii contradictorii, pentru ca mai intai a sustinut cu tarie proiectul de reducere a tarifelor de interconectare ale Orange si Vodafone, dupa care a revenit si pare sa fie la fel de hotarat acum ca masura sa trebuie amanata.

E drept ca miza este uriasa – operatorii pot pierde sute de milioane de euro pe an daca tarifele de interconectare variaza cu doar 2-3 eurocenti – dar pana la urma nu asta este problema ANRC.

Acum, ca raul a fost facut, poate ca n-ar fi o idee rea ca arbitrul pietei telecom sa incerce sa-l repare tot el.

Solutia poate fi o cale de mijloc. Doar un exemplu, fara pretentie de panaceu: noile tarife ar putea fi amanate nu cu un an, ci doar cu 6 luni. Asta ar putea da o gura de oxigen ambelor tabere si ar mai aerisi putin piata, unde miroase rau a praf de pusca.

In continuare, toti ochii raman atintiti pe ANRC. Fiecare miscare va fi disecata indelung in urmatoarele saptamani. Insa toti vor urmari mai ales doua lucruri, care de altfel se numara intotdeauna printre calitatile unui bun arbitru: diplomatia si abilitatea de a media.