FINANTE-BANCI

Topul celor mai "negre" economii din Europa. De ce elvetienii nu insala Fiscul ca romanii

28 ianuarie 2014, ora 11:49, autor(i): Valentin Gros 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
E.jpg
Matematic, tarile din Europa de Vest au economii mai "albe", cu evaziune fiscala mai mica decat cele din Est. Oare elvetienii sunt programati genetic sa fie cinstiti cu statul, sa nu fure la fel de mult ca romanii sau cauzele discrepantelor dintre state tin de sistem?

Economia neagra se dezvolta in perioadele de declin economic. Atunci iau amploare fenomene precum somajul si teama de viitor, iar sansele de a castiga bani sunt mai mici. In aceste conditii, multi se indreapta catre munci ilegale, de exemplu isi iau un al doilea job, dar fara sa contabilizeze venituri, se arata intr-un raport intocmit de ATKearney si Visa.

Primul an de criza, 2009, a adus in Europa o crestere a economiei negre de 0,5 puncte procentuale, dupa 5 ani consecutivi de scadere. Imbunatatirea climatului economic a dus apoi la recastigarea terenului pierdut. Din 2010, odata cu iesirea din recesiune, ponderea economiei negre a inceput sa scada, iar in anul urmator a revenit la cote sub cele de dinainte de criza.

Eforturile luptei cu economia neagra, vizibile din 2009, au inceput sa produca efecte din 2011. Specificul regional isi pune un accent puternic in aceasta privinta.
Ponderea economiei negre in PIB
Ponderea economiei negre in PIB

In Europa de Vest, traditia eforturilor duse de ani de zile in aceasta directie a tinut economia neagra la cote scazute. Cel mai bine sta Elvetia, unde economia neagra are o pondere de 7% din produsul intern brut (PIB). Pe locurile urmatoare se afla Austria cu 8% si Olanda cu 9%.

In Europa de Est, unde cresterile PIB sunt in general mari, economia neagra a mai scazut, dar se mentine inca ridicata comparativ cu celelalte zone.

Cele mai "albe" economii din Est sunt cele din Slovacia (cu o pondere de 15% in PIB) si Cehia (16%). Cele mai "negre" din Vest au procentaje aproape similare: Belgia 16%, Norvegia 14%, Suedia 14%.

Estul da si cele mai "negre" economii din Europa: Bulgaria este lider in black-top cu 31%, urmata de Croatia, Estonia, Lituania, Romania, toate cu 28%. Apoi vin doua tari din Sud, Turcia (27%) si Grecia (24%).

Sudul sta, asadar, mai bine decat Estul dar mai slab decat Vestul. Statele din aceasta regiune au stagnat, practic, la un nivel mediu, in intervalul post-criza. De exemplu, in Spania a intervenit o scadere infima, de la 18,7% in 2008 la 18,6% in 2013, iar in Portugalia o majorare de la 18,7% la 19%.

Cine alimenteaza economia neagra

Cum apare economia neagra, de ce in unele tari fenomenul este mai puternic, iar in altele mai slab?

Muncind in ilegalitate, unii contribuabili evita sa-si achite obligatiile fiscale, sau o parte din ele. Experienta arata ca economia devine cu atat mai neagra cu cat impozitele si taxele sunt mai mari. In perioadele de declin, aceasta dependenta se arata si mai acuta, explica raportul realizat de AT Kearney si Visa.

Multi dintre cei care fenteaza statul nu constientizeaza ca fac rau, nu se simt vinovati. Acest fenomen apare in special in tarile cu servicii publice de slaba calitate. Tipologie de gandire: "daca oricum nu beneficiez de autostrazi, asistenta medicala si invatamant de calitate, de ce sa platesc taxe?".

Implicarea in economia neagra inseamna incalcarea legii. Dar cand posibilitatea de a fi prins este mai mica, iar pedepsele blande, tentatia de a face acest pas creste.

Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Sambata, 02 Iulie 2022, 02:12
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter