- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Veşti bune pentru românii care cultivă usturoi. Guvernul dă 3000 de euro pe hectar!

23 Mar, 17:16 • Dobran Viorel
MADR continuă și în anul 2023 programul de susținere a producției de usturoi. Impactul bugetar este de 29.700.000 lei, echivalentul a maxim 6.001.200 euro.
Veşti bune pentru românii care cultivă usturoi. Guvernul dă 3000 de euro pe hectar!

Bani mai mulţi pentru producaţia de usturoi! Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a postat în secțiunea Transparență Decizională de pe site-ul instituției proiectul de Hotărâre pentru aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de usturoi”, precum și pentru stabilirea unor măsuri de verificare și control al acesteia, în anul 2023. Proiectul de act normativ stabileşte o schemă de ajutor de minimis pentru susţinerea producției de usturoi, potrivit Regulamentului (UE) nr. 1408/2013, care va fi implementată de către direcțiile pentru agricultură județene și oficiile fitosanitare județene.

Schema ajutorului de minimis pentru susţinerea producţiei de usturoi s-a derulat și în perioada 2019-2022. Continuarea acordării ajutorului reglementat de prezenta hotărâre va contribui la asigurarea necesarului de usturoi de calitate pentru consum și la realizarea unei producții cantitative și calitative de usturoi, având rolul de a eficientiza activitatea exploatațiilor prin capitalizarea acestora.

Mai mulți bani pentru usturoi! Guvernul vrea să majoreze bugetul dedicat pentru programul care susține producătorii de usturoi. Peste 5 milioane de euro!

Suntem mereu alături de fermieri, găsim soluții pentru a le oferi la timp tot sprijinul necesar, astfel încât aceștia să aibă predictibilitate și stabilitate în activitatea lor. Prelungirea acordării acestui ajutor va contribui la menținerea și sporirea interesului producătorilor agricoli și în anul 2023 pentru cultura usturoiului, în zonele cu tradiție pentru această cultură, precum și la echilibrarea balanței comerciale prin reducerea importurilor, prin creșterea producției și a consumului de produse românești, răspunzând astfel dorinței consumatorului de a avea acces la produse proaspete locale”, a declarat ministrul Petre DAEA.

Subvenţii pentru usturoi

Schema de ajutor de minimis se aplică pe întreg teritoriul României în anul 2023 pentru susținerea producției de usturoi. Impactul bugetar este de 29.700.000 lei, echivalentul a maxim 6.001.200 euro.

Beneficiarii pot fi producători agricoli persoane fizice, producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale, producători agricoli persoane juridice.

Banii se dau pentru 3 kg usturoi/10 mp

Pentru a obține ajutor de minimis, 

beneficiarii trebuie să utilizeze o suprafață cultivată cu usturoi de minim 3.000 mp și să obțină o producție de minim 3 kg usturoi/10 mp.

Cuantumul maxim al ajutorului de minimis este de 3000 euro/ha și se acordă proporțional cu suprafața efectiv cultivată.

Depunerea cererilor se va realiza până la data de 16 mai inclusiv, iar valorificarea producției se va face în perioada 1 iunie-21 noiembrie inclusiv.

Documentele justificative, respectiv copia rapoartelor fiscale de închidere zilnică/factura/fila/filele din carnetul de comercializare se vor depune până la data de 29 noiembrie inclusiv.

Mai mulți bani pentru usturoi! Guvernul vrea să majoreze bugetul dedicat pentru programul care susține producătorii de usturoi. Peste 5 milioane de euro!
Mai mulți bani pentru usturoi! Guvernul vrea să majoreze bugetul dedicat pentru programul care susține producătorii de usturoi. Peste 5 milioane de euro!

Se dau banii şi pentru ”Tomata” în 2023, nu doar pentru usturoi. Câți bani primesc de la stat agricultorii pentru a cultiva roșii

Sprijinul guvernamental pentru agricultori continuă și anul viitor. Cei care cultivă roșii, cartofi, struguri de masă, usturoi sau cresc porci din rasele Bazna și Mangalița vor primi bani de la Guvern ca să aducă pe piață marfă românească.

Programul „Tomata” a fost aprobat cu 3.000 de euro pe o mie de metri pătrați cultivați.

Programul prin care cultivatorii de roșii primesc ajutor de stat revine la forma mai veche – adică subvenția va fi acordată doar celor care produc tomate, nu și alte legume. Ca noutate, fermierii vor fi verificați doar o singură dată. Pot aplica cei care cultivă roșii în spații protejate.

Anunţul despre cultivatorii de usturoi, în plin scandal legat de fondurile UE

România a transmis Comisiei Europene, la timp şi cu rapiditate, datele cerute în vederea despăgubirii fermierilor români afectaţi de afluxul de cereale din Ucraina, şi nu a avut loc nicio negociere privind stabilirea sumelor ce se cuvin din fondul de rezervă, a declarat, marţi, ministrul Agriculturii, Petre Daea, precizând că formula de calcul a fost dată de Comisie, fără să discute cu reprezentantul vreunei ţări.

S-a dat startul înscrierilor pentru Programul Tomata! Legumicultorii primesc mii de euro

Am comunicat tot timpul Comisiei datele care au fost cerute şi pe care le-am transmis cu rapiditate. Aveam şi de unde, aveam şi de către cine şi aveam şi de ce, pentru că ne interesa să fim foarte rapizi în comunicare, în aşa fel încât să putem ajunge la un rezultat convenabil pentru fermieri. În data de 14 martie (….), la orele 13:41, am primit un telefon de la şeful reprezentanţei noastre la Bruxelles, domnul Achim Irimescu, care îmi spune că a aflat prin surse că există deja o împărţire a sumei din rezerva de criză, care este foarte mică. (…) Având informaţia conform căreia România avea o sumă mult, mult, foarte mult sub solicitările noastre, am luat legătura cu directorul Direcţiei Generale Afaceri Europene de aici şi am rugat-o să-mi pregătească un material rapid pentru a susţine, a veni din nou cu o solicitare la delegaţia permanentă a Comisiei din Bucureşti şi să transmit imediat prin mail observaţiile noastre, urmând ca apoi să transmit oficial, cu semnătură aceste observaţii.(…). În data de 14 martie, la orele 16:37 am transmis documentul scris la reprezentanţa Comisiei din Bucureşti„, a explicat Petre Daea.