- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Adevăratul impact al costurilor materiilor prime. Sectorul creșterii animalelor, profund afectat

27 Dec, 12:02 • Bumbeneci Diana
Crescătorii de animale sunt la limita puterilor și chiar în pragul falimentului, din cauza costurilor mult prea mari atunci când vine vorba despre materiile prime. Un specialist explică, pe larg, care este adevăratul impact al acestor schimbări.
Adevăratul impact al costurilor materiilor prime. Sectorul creșterii animalelor, profund afectat

Creșterea mult prea rapidă și complet neașteptată a prețurilor la materiile prime agricole a început în toamna anului 2021 și a continuat tot mai mult, de la o lună la alta. Pandemia de coronavirus a afectat din punct de vedere financiar nu doar materiile prime neagricole ci, mai degrabă, prin scăderea stocurilor, în special ale cerealelor, a avut un impact asupra sectorului de creștere a animalelor, anunță AgroTV.

Expertii din domeniu susțin că stocurile de cereale au scăzut constant în ultimii doi sau trei ani deoarece, în timp ce cererea este în creștere, producția nu crește la fel de repede. Conform acestora, că întâlnim aceeași situatie si în cazul laptelui praf. Chinezii au cumpărat cantitati mari, în 2021, ceea ce a tensionat piețele la nivel mondial.

Și din păcate problemele nu s-au terminat aici. Conflictul dintre Rusia și Ucraina a provocat și mai multă nesiguranță. Războiul a redus exporturile din Marea Neagră, dar Rusia a continuat să exporte cât înainte de război, mai reiese din analizele speciale din domeniu.

În acest context, agroeconomistul francez Jean-Marie Séronie subliniază faptul că „ această creștere considerabilă a prețului energiei”, legată de război și de creșterea prețului gazului au determinat direct creșterea preturilor îngrășămintelor cu azot, a costurilor industriilor de prelucrare, de unde și a prețurilor la alimente.

Citește și: Schimbări majore pe piața muncii din România. Ce ocupații au apărut în 2022

De altfel,  conform specialiștilor, în sectorul de creștere a animalelor, un impact semnificativ l-a avut și seceta. Expertul Jean-Marie Séronie scoate în evidență și eventualele consecințe importante pentru crescătorii de animale.

Jean-Marie Séronie, despre impactul creșterii materiilor prime
Jean-Marie Séronie, despre impactul creșterii materiilor prime

„Creșterea preturilor cerealelor are un impact direct asupra lor deoarece cerealele reprezintă 70 până la 75% din costurile de producție dacă nu sunt ei producători de cereale! Mai mult, seceta este cea care joaca un rol important în creșterea vitelor: dacă sunt producători de carne de vită, în zonele unde seceta a fost foarte puternică, aceasta a dus la o lipsă de iarbă. Fermierii au trebuit să hrăneasca animalele cu furajele pe care le păstrau”, a completat acesta.

Ai mai putea citi: Alexandru Rafila, vorbește despre dezastrul creat de sezonul gripal: „Copiii cu forme uşoare sau medii nu trebuie să meargă la spital”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult