- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

AFM anunță programul „Prima conectare la sistemul public de alimentare cu apă și canalizare”

14 Oct, 16:39 • Bumbeneci Diana
Debutează programul „Prima conectare la sistemul public de alimentare cu apă și canalizare”. Anunțul a fost făcut de Administrația pentru Fondul de Mediu.
AFM anunță programul „Prima conectare la sistemul public de alimentare cu apă și canalizare”

AFM confirmă programul „Prima conectare la sistemul public de alimentare cu apă și canalizare”. Prima rundă de atragere de fonduri în cadrul acestui program finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), se va derula în perioada 1 noiembrie – 15 decembrie, în limita bugetului maxim eligibil alocat, după cum confirmă Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), conform Agerpres.

AFM începe programul „Prima conectare la sistemul public de alimentare cu apă și canalizare”

„În data de 13 octombrie 2022, a fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor nr. 2605/2022 pentru aprobarea Ghidului specific – Condiții de accesare a fondurilor europene aferente Planului național de redresare și reziliență, componenta C1 – Managementul apei, investiția 3. Sprijinirea conectării populației cu venituri mici la rețelele de alimentare cu apă și canalizare existente. Astfel, conform ordinului, în perioada 1 noiembrie 2022, ora 10:00 – 15 decembrie 2022, ora 23:59, în limita bugetului maxim eligibil pre-alocat, se desfășoară prima rundă de atragere de fonduri în cadrul Programului ‘Prima conectare la sistemul public de alimentare cu apă și canalizare’ finanțat din PNRR. Cererile de finanțare se vor transmite la AFM prin aplicația informatică destinată programului care va fi disponibilă pe site-ul instituției, www.afm.ro”, se menționează în comunicat.

Conform specialiștilor de la Administra Fondului de Mediu, în cadrul programului se acordă finanțare pentru realizarea țintelor cuprinse în Investiția 3 – Sprijinirea conectării populației cu venituri mici la rețelele de alimentare cu apă și/sau canalizare existente din cadrul Componentei C1: Managementul Apei și contribuie la îndeplinirea Reformei 1. Consolidarea cadrului de reglementare pentru managementul sustenabil al sectorului de apă și apă uzată și pentru accelerarea accesului populației la servicii de calitate conform directivelor europene.

AFM anunță programul „Prima conectare la sistemul public de alimentare cu apă și canalizare”
AFM anunță programul „Prima conectare la sistemul public de alimentare cu apă și canalizare”

Măsura face referire sprijinirea familiilor și persoanelor singure cu venituri reduse (care au media veniturilor bănești nete lunare sub salariul minim brut pe țară garantat la plată pe membru de familie) pentru plata cheltuielilor de branșare/racordare la sistemul public de alimentare cu apă și/sau de canalizare.

Solicitanții care pot depune cereri de finanțare sunt operatorii de servicii de utilități publice/operatorii regionali de servicii de utilități publice din sectorul de apă/apă uzată. Aceștia sunt eligibili și sub condiția încheierii de parteneriate (în calitate de Lideri), cu Unități Administrativ – Teritoriale (UAT) sau cu Asociațiile de Dezvoltare Intercomunitară (ADI).

AFM a mai anunțat că alocarea financiară acordată prin PNRR pentru lucrările de branșare/racordare a gospodăriilor vulnerabile la sistemul public de alimentare cu apă și de canalizare din cadrul Investiției I3 este de 168 milioane de euro.

De altfel, valoarea maximă eligibilă a proiectului corespunde unui cost unitar de cel mult 1.900 euro/gospodărie racordată și/sau branșată la sistemul public de alimentare cu apă și de canalizare, suma fiind calculată fără TVA. Tot prin acest proiect, rata de finanțare acordată prin Planul Național de Redresare și Reziliență este de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului, fără TVA.

Te-ar mai putea interesa: Dan Șucu, liderul Mobexpert îi „obligă” pe angajații lui să nu fumeze la birou! Motivul pentru care le oferă tuturor 3 zile libere în plus dacă nu-și aprind nicio țigară cât sunt la muncă

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult