- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ai lucrat peste 35 de ani cu carte de muncă? Află ce pensie poți primi

26 Mar, 22:01 • Constantin Cristina
Majoritatea românilor care au lucrat timp de 35 de ani cu carte de muncă se întreabă ce pensie ajung să primească. Din păcate, din cauza bătrâneții, oamenii nu mai apucă să primească toți banii dați la stat, astfel ajung să încaseze doar o parte din contribuția lor la stat.
Ai lucrat peste 35 de ani cu carte de muncă? Află ce pensie poți primi

Românii sunt din ce în ce mai îngrijorați de perioada care va veni și vor trebui să primească o pensie. Cei care au lucrat peste 35 de ani cu carte de muncă se întreabă cât din banii cotizați la stat li se vor întoarce.

De exemplu, un român care a contribuit la stat timp de 35 de ani, ajunge să primească înapoi nici jumătate din suma cotizată. Toți angajații contribuie de-a lungul vieții, cât timp muncesc, din salariu cu 20% la sistemul de pensii, iar perioada maximă de cotizare este de 35 de ani, deși pensia obișnuită este de 50% din venitul lunar.

Citește și: Pensii 2023. Se dau banii înapoi de la stat. Românii vor primi bani de la Fisc înainte de pensie

Adrian Codîrlașu, economist, a spus că românii după ce ies la pensie primesc doar 12 ani, așadar, un om nu apucă să primească toți banii cotizați la stat, sub formă de pensie. Fiecare individ contribuie la pensie cu 21,25% din salariul lunar, a precizat cancan.ro.

pensie după 35 de ani cotizați la stat
pensie după 35 de ani cotizați la stat

Ce pensie primește un român după 35 de ani de cotizare la stat

Dacă dintr-un salariu minim pe economie de 3.000 de lei brut, 595 de lei se duc la pensii lunar, atunci, după 35 de ani lucrați cu același venit, un român ajunge la o pensie de 1.260 de lei.

Un angajat reușește să-i vireze statului suma de 50.000 de euro, însă la pensie primește înapoi doar 30.000 de euro, iar diferența de 20.000 rămân la stat, ulterior fiind redistribuiți.

Un alt român cu un salariu net de 4.000 de lei, echivalentul a 833 de euro, după 35 de ani de muncă în care a cotizat la stat, va avea o pensie de 1.275 de lei, echivalentul a 265 de euro. Punctul de pensie se calculează ponderând un salariu mediu (6.789 lei-brut și 3.972 lei-net) la cei 35 de ani de cotizare la sistemul de pensii, după cum relatează Antena 3 CNN.

Alte articole: Pensii 2023. Marius Budăi, despre noua lege a pensiilor. Ce se întâmplă cu majorarea punctului de pensie și a vârstei de pensionare