- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Alertă în toată Europa! Românii sunt avertizați să nu cumpere acest produs care conține un pesticid interzis

17 May, 22:53 • Fundeanu Madalina
Mare atenție! Un produs care conține un pesticid interzis a ajuns și în România. Europa este în alertă.
Alertă în toată Europa! Românii sunt avertizați să nu cumpere acest produs care conține un pesticid interzis

În Europa și, implicit în România, a fost emisă o alertă din cauza uleiului de măsline provenit din Creta. Autoritățile române au reținut până în acest moment o cantitate foarte mare din acest ulei de măsline contrafăcut. Acesta conține o cantitate foarte mare dintr-un pesticid interzis în Uniunea Europeană, informează știripesurse.ro.

Uleiul de măsline din Creta care conține un pesticid interzis în UE a ajuns și în România

Radio Creta a dezvălui problema și, conform informațiilor obținute de la serviciile abilitate, lotul de ulei de măsline extravirgin care a ajuns în România a plecat din Creta, însă la acest moment nu se știe dacă falsificarea a avut loc în Creta sau mai târziu, pe piața românească, căci la analizele efectuate a fost depistat și pesticidul interzis.

Consilierul regional delegat pentru sectorul agricol, Priamos Ieronymakis, a declarat că aceste incidente sunt îngrijorătoare. Prestigiul uleiului de măsline grecesc, dar în special al celui din Creta, a fost afectat considerabil de ultimele întâmplări. Priamos Ieronymakis a vorbit și despre anumite „jocuri” care se fac cu scopul de a aduce prejudicii acestui produs.

Ai mai putea citi și: Codul de pe fructe și legume prin care îți dai seama care sunt mai proaspete. Te va ajuta la buget

ulei de măsline care conține un pesticid interzis
ulei de măsline care conține un pesticid interzis

De asemenea, el a mai spus că există posibilitatea ca uleiul de măsline să fi fost falsificat după ce lotul a părăsit Creta sau să fi existat o încercare de a denigra imaginea acestui produs de către alte centre de interes.

Oricare ar fi adevărul, ar trebui să facă o anchetă serioasă pentru a clarifica problema și a oferi un răspuns întrebărilor generate de acest caz, a spus Ieronymakis, Ministerul Dezvoltării Agricole din Grecia.

În altă ordine de idei, autoritățile daneze au informat și Sistemul de alertă rapidă pentru alimente și furaje între țările membre (SARAF) cu o indicație de pericol major pentru consumatori deoarece în uleiul de măsline standardizat grecesc, venit din Laconia, a fost detectată existența peste limitele admise a unui pesticid interzis, iar uleiul a fost retras de urgență din supermarketurile țării. Același produs este vândut în mai multe țări.

Vezi și: Noi reglementări pentru țăranii români. Produsele lor vor trebui să respecte aceleași reguli ca cele din supermarketuri