Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, a declarat că două persoane internate la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București sunt suspecte de antrax, scrie Fanatik. În acest moment, este vorba doar despre suspiciuni, iar diagnosticul definitiv va fi stabilit după primirea rezultatelor analizelor specifice, spun specialiștii.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, a anunțat miercuri că au apărut suspiciuni de antrax, după ce reprezentanții Insitutului „Matei Balș” au raportat situația internă.
„Suspiciune de antrax, neconfirmată până în acest moment, raportată astăzi de către reprezentanţii Institutului Naţional de Boli Infecţioase dr. Matei Balş din Bucureşti. Conform informaţiilor furnizate, cele două persoane au semnalat că au manipulat şi consumat carne de oaie provenind din gospodăria proprie”, anunţă, ministrul Sănătăţii.
Te-ar mai putea interesa: Descoperire șocantă după un control în supermarket: salatele puse la vânzare conțineau o bacterie fatală. Cum a reacționat firma
Pacienții ar fi consumat și manipulat carne de oaie din propria gospodărie. Potrivit surselor, o altă persoană a ajuns inițial la un spital din Slobozia, reclamând amețeli și dureri de cap, iar starea sa s-a înrăutățit rapid, ajungând în comă.
Medicii au hotărât să efectueze transferul acesteia la Institutul Național de Neurologie și Boli Neurovasculare din București, însă miercuri, 9 iulie 2025, s-a confirmat decesul. Ministerul Sănătății a activat structurile de monitorizare, implicând Inspecția Sanitară de Stat, Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București și Direcția de Sănătate Publică Ialomița.
Antraxul este o boală gravă cauzată de bacteria „Bacillus anthracis”, care formează spori rezistenți în sol. Boala afectează în principal erbivorele, precum vacile, oile și caprele, și poate fi transmisă oamenilor prin contact direct cu animale infectate sau consumul de carne contaminată.
De regulă, antraxul nu se transmite de la om la om, dar este extrem de periculos dacă nu este diagnosticat și tratat rapid. Există trei forme principale: cutanată, gastro-intestinală și inhalatorie. Cea mai frecventă este forma cutanată, care provoacă o leziune neagră pe piele și are o rată scăzută a mortalității dacă tratamentul începe imediat.
Antraxul gastro-intestinal apare după consumul de carne infectată și se manifestă prin dureri abdominale, diaree și vărsături. Forma inhalatorie este cea mai gravă, cu simptome respiratorii severe și o rată mare a mortalității. Diagnosticul se confirmă prin analize de laborator, iar tratamentul constă în administrarea de antibiotice și, uneori, antitoxine.
Te-ar mai putea interesa: Pentru prima dată în România, a fost confirmată prezenţa virusului POX, aproape 1.000 de animale infectate