Știri interne

Alimentul care se află de sărbători pe masa tuturor românilor a ajuns să coste 21 de lei/kg, dublu față de anul trecut

12 Dec, 23:12 • Bocioacă Bianca
De sărbători, românii se pregătesc să pună pe masă cât mai multe alimente, dar scumpirile de anul acesta s-ar putea să micșoreze meniul.
Alimentul care se află de sărbători pe masa tuturor românilor a ajuns să coste 21 de lei/kg, dublu față de anul trecut

De sărbători, carnea de porc este cel mai consumat aliment de români, însă prețul acesteia s-a dublat în 2022, chiar dacă autoritățile declară că este mai ieftină decât în toată Uniunea Europeană.

O parte din români aleg să cumpere preparate fata făcute, pentru a scăpa de pierderea timpului printre rafturile supermarketurilor, dar cei mai mulți încă petrec ore întregi în bucătărie pentru a pregăti masa de Crăciun.

Citește și: Lidl oferă angajaților două zile libere de Crăciun. Ce program va avea retailerul de sărbători

Cât costă carnea de porc de sărbători în 2022

Oamenii preferă să achiziționeze carnea de porc direct de la producători. Carcasa de porc în viu costa în urmă cu un an între 10 și 11 lei kilogramul, în 2022 a ajuns la 17-18 lei sau chiar 21 de lei/kilogramul.

Potrivit crescătorilor, prețul pentru carnea de porc este mult mai mare din cauza costului ridicat la furaje. Conform unui experiment realizat de Știrile PRO TV, carnea de porc din ferme se vinde la un preț mai mic decât în gospodăria unui țăran, chair dacă și aici există o creștere de 40% față de anul precedent. Un porc de 150 de kilograme, la un preț de vânzare de 16 lei/kg, va costa 2.400 de lei.

Chiar dacă prețul este unul foarte mare, dintr-un porc puteți consuma nu numai de sărbători, ci și să faceți provizii pentru totată iarna.

Citește și: Scumpiri pe toate planurile. Carnea de porc ar putea costa dublu. Cât vom ajunge să plătim pentru un kilogram de cotlet sau ceafă