Amenda de radar se numără printre cele mai frecvente sancțiuni luate de șoferi în trafic. Iar numărul lor a crescut odată cu apariția celor 700 de de dispozitive moderne de monitorizare a traficului, care s-au adăugat celor aproximativ 300 de sisteme mobile de identificare a vitezomanilor.
Imaginile captate de dispozitive sunt, ulterior, transmise la sediul Poliției, unde sunt analizate, iar șoferii depistați că au comis abateri în trafic primesc amenda acasă.
Vestea bună este că amenda de radar poate fi anulată din mai multe motive, printre acestea numărându-se câteva greșeli comise frecvent de polițiștii care întocmesc procesul-verbal.
Sunt mai multe situații în care amenda de radar se anulează, scrie promotor.ro. De regulă, conducătorii auto încearcă să scape de amendă solicitând anularea ei în instanță. Cele mai frecvente motive invocate de conducătorii auto sancționați fac referire la informațiile completate de polițiști în procesele verbale.
Alt motiv care poate duce la anularea amenzii este prescrierea faptei. Autoritățile au un termen limitat în care pot transmite șoferului amenda de radar. Dacă această perioadă e depășită, fapta se prescrie.
Adesea, cei care le facilitează șoferilor anularea amenzilor sunt chiar cei care le acordă. Printre cele mai frecvente greșeli comise de polițiști sunt omiterea anumitor date sau notarea lor greșită.
Informații obligatorii care trebuie scrise corect și complet în amenda de radar:
Citeste si Funcţiile secrete din Waze. Cum să eviţi radarele şi blocajele rutiere
Există două situații în care amenda se prescrie:
Amenda de radar diferă în funcție de viteza cu care a fost depășită limita: