ANAF îi verifică la sânge pe românii în ale căror conturi se află sume mari de bani pe care nu le pot justifica. Mulți români aflați la muncă în străinătate își ajută rudele rămase acasă cu bani fie pentru a-și construi sau renova casele, fie pentru a-și achiziționa mașini sau pentru diferite alte nevoi.
Cum între rude nu se obișnuiește să se semneze contracte, mulți români se află în situația de a nu-și putea justifica banii.
Cu această situație s-a confruntat un antreprenor, care i-a dat sume de bani din dividende fiicei sale. Inspectorii de la Fisc i-au solicitat acesteia documente justificative care să ateste sursa sumelor de bani deținute, mai exact cele din care să rezulte remiterea sumelor de bani de la tată.
„Fără a nega legitimitatea și interesul inspectorilor fiscali în a solicita astfel de documente pentru stabilirea situației de fapt, trebuie acceptat că între rude, pentru banii în numerar, rareori se întocmesc documente justificative. Stabilirea situației de fapt trebuie așadar să aibă la bază probe caracteristice relației de rudenie, precum mesaje WhatsApp, declarații pe proprie răspundere ale părților implicate, declarații ale martorilor etc”, a explicat avocatul Luisiana Dobrinescu pentru StartupCafe.ro
ANAF consideră, în acest caz, că sumele respective, chiar dacă pot fi identificate, e posibil să fie primite din altă parte. Prin urmare, Fiscul decide impozitarea cu 70%, procentul aplicându-se la diferența dintre totalul utilizărilor de fonduri și totalul surselor din fonduri determinate.
Citeste si Formularul F3000 – Cine trebuie să îl completeze și să îl trimită la ANAF până pe 15 mai
„În prezent, ne confruntăm cu al doilea exemplu în care lipsa documentelor justificative privind remiterea de sume în numerar între rude atrage consecințe fiscale semnificative asupra persoanelor fizice verificate”, a afirmat Luisiana Dobrinescu.
Avocata susține că s-a mai confruntat, cu ani în urmă, cu o situație similară, la acel moment fiind vorba despre o pensionară care a primit suma de 20.000 euro de la fiul ei pentru a achiziționa o casă. La acea vreme, impozitul era de doar 16%, și nu 70% cât este începând cu data de 1 iulie 2024.
„La vremea respectivă a contestat o decizie de impunere emisă unei persoane fizice ca urmare a faptului că, potrivit organelor de verificare fiscală, declarațiile privind acumulările de fonduri nu au fost susținute de documente justificative”, se mai arată în comunicat.
Citeste si ANAF declanșează ofensiva. Românii, sub lupă pentru plățile cash
Pentru a evita astfel de probleme cu Fiscul, avocatul Luisiana Dobrinescu recomandă folosirea online banking-ului, iar la rubrica „Explicații” să se menționeze neapărat destinației banilor.
Singurele sume excluse de la impozitarea de 70% par a fi doar cele primite la nunți sau botezuri.