- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

ANPC vrea să schimbe eticheta produselor vândute în România. Ce se întâmplă cu sistemul Nutriscore în 2024

27 Jan, 12:15 • Adrian Popovici
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a transmis în data de vineri, 26 ianuarie, că va implementa noi măsuri referitoare la etichetarea produselor. Conform instituției, se desfășoară discuții în vederea interzicerii Nutriscore în România, planificată pentru anul 2024.
ANPC vrea să schimbe eticheta produselor vândute în România. Ce se întâmplă cu sistemul Nutriscore în 2024

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a transmis în data de vineri, 26 ianuarie, că va implementa noi măsuri referitoare la etichetarea produselor. Conform instituției, se desfășoară discuții în vederea interzicerii Nutriscore în România, planificată pentru anul 2024, transmite Bugetul.ro.

ANPC subliniază faptul că printre cerințele unei scheme de etichetare se numără: fundamentarea științifică, furnizarea corectă a informațiilor către consumatori și păstrarea autenticității produselor tradiționale.

„În acest moment, ANPC se află în discuţii, pe acest subiect, cu operatorii economici, intenţionând interzicerea etichetării Nutriscore în România, în anul 2024. În acest sens, au avut loc şi discuţii cu reprezentanţi ai Comisiei Europene (DG GROW). În opinia sa, criteriile pe care trebuie să le respecte o schemă de etichetare la nivel european privesc: fundamentarea ştiinţifică, informarea corectă a consumatorilor (să nu-i inducă în eroare), respectarea produselor tradiţionale şi a specificităţilor dietetice culturale”, au mai transmis reprezentanţii ANPC.

Sursa: Freepik
Sursa: Freepik

Te-ar putea interesa și: Șeful ANPC pune gaz pe foc în timpul negocierilor despre pentru o nouă plafonare a prețului la alimente în 2024. Horia Constantinescu, îi amenință pe comercianți că le „stinge lumina”

Cum vrea să schimbe ANPC etichetele?

Horia Constantinescu, șeful ANPC, a participat la o reuniune informală cu tema „Promovarea dietelor sănătoase prin intermediul unei informări adecvate”. Subiectul principal discutat în cadrul acestei întâlniri a fost etichetarea nutrițională a produselor alimentare.

„Reuniunea a fost organizată de către Ministerul italian al Afacerilor Externe şi Cooperării Internaţionale împreună cu Ministerul Sănătăţii sub forma unei mese rotunde dedicate promovării dietelor sănătoase prin intermediul unei informări adecvate. Aceasta urmăreşte recalibrarea discuţiilor politice referitoare la modelul de etichetare nutriţională care trebuie promovat/adoptat la nivel european plecând de la opinii ştiinţifice. În cadrul reuniunii, au fost prezentate experienţele naţionale privind protecţia sănătăţii consumatorilor şi identificarea punctelor comune, urmate de discuţii referitoare la fezabilitatea dezvoltării şi implementării unui nou sistem de etichetare nutriţională ca parte a unei politici publice mai cuprinzătoare de promovare a unor diete sănătoase”, transmite ANPC.

Mai multe state UE și-au anunțat disponibilitatea de a colabora cu Comisia Europeană pentru a crea un sistem de etichetare care să înlocuiască Nutriscore și care să ofere consumatorilor informațiile necesare și relevante.

„Preşedintele ANPC, Horia Constantinescu, a arătat că sistemul Nutriscore, deşi utilizat în anumite lanţuri de supermagazine în România, nu informează suficient şi adecvat consumatorii, reprezentând de fapt o practică incorectă. Acesta nu prevede întreaga listă a ingredientelor unui produs (existând riscul de a nu avea informaţii despre componente cu efecte negative asupra sănătăţii), nu ia în considerare specificităţile geografice şi tipul de metabolism aferent, efectele asocierii de alimente sau categoriile de vârstă sau activitate (ex.: sportivi).” transmit reprezentanții ANPC.

Citește și: Amenzile încasate de ANPC în 2023, cu 114% mai multe decât în 2022. Câți bani s-au adunat la bugetul de stat din sancțiunile aplicate comercianților