Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a venit cu o serie de recomandări pentru cetățeni în privința cumpărării și consumului alimentelor de origine animală. Totodată, ANSVSA a vorbit și despre obligațiile pe care le au cei care sacrifică porci înainte de sărbători.
În paralel, pentru protejarea sănătății publice, ANSVSA anunță că face controale extinse la nivel național, care vor fi intensificate în următoarea perioadă.
ANSVSA a informat că porcii pot fi sacrificați în gospodărie doar sub control sanitar-veterinat, astfel încât să fie verificată starea de sănătate a animalului și siguranța cărnii, iar carnea provenită din sacrificări tradiţionale în gospodărie nu poate fi vândută, ci este destinată exclusiv consumului familial.
În același timp, este interzistă comercializarea cărnii provenite din gospodării situate în zone aflate sub restricții sanitare veterinare din cauza Pestei Porcine Africane.
Citește și: Prognoza oficială pentru minivacanţa de 1 Decembrie. ANM a anunţat cum va fi vremea până la Crăciun 2025
Carnea de porc domestic sau mistreț trebuie supusă obligatoriu examenului trichineloscopic înainte de a fi consumată. Examenul poate fi realizat doar în centre autorizate şi are un cost cuprins între 27 lei şi 101 lei + TVA, în funcţie de laborator şi de procedurile aplicate. ANSVS avertizează că nerespectarea acestei obligaţii expune consumatorii riscului de îmbolnăvire cu Trichinella spp., o boală severă cu consecinţe grave asupra sănătăţii. Comercializarea cărnii de porc necontrolate sanitar-veterinar constituie contravenţie gravă şi este sancţionată cu amenzi de până la 40.000 lei.
Mai mult, vânzarea clandestină a cărnii, în locuri neautorizate sau fără documente sanitar-veterinare, reprezintă un risc major pentru sănătatea publică şi poate favoriza răspândirea Pestei Porcine Africane, menţionează ANSVSA.
După cumpărare, alimentele de origine animală trebuie depozitate în frigider cât mai curând posibil, cu respectarea instrucționulor de pe etichetă privind temperatura de păstrare și termenul de valabilitate, în caz contrar existând riscul unor toxiinfecții alimentare.
Potrivit Autorității Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, consumatorii trebuie să cumpere produse doar din spații autorizate, să controleze integritatea ambalajelor, să se asigure că etichetele conţin informaţii complete despre producător, condiţiile de păstrare, ingredientele şi termenele de valabilitate, să cumpere brânzeturi doar în ambalaje de unică folosinţă, etichetate corect şi să evite achiziţionarea produselor de origine animală de la persoane neautorizate sau din locuri improvizate.