- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Anunțul momentului pentru românii care stau la bloc. Sebastian Burduja: „Extindem aceste finanţări”

30 Nov, 11:38 • Bumbeneci Diana
Blocurile din România își vor schimba total înfățișarea: Ministrul Energiei anunță proiectul momentului.
Anunțul momentului pentru românii care stau la bloc. Sebastian Burduja: „Extindem aceste finanţări”

Blocurile din România vor avea un alt aspect și un alt nivel de funcționalitate. Ministerul Energiei a pus în consultare publică un nou program de investiţii. Este vorba despre Urban Up, în valoare de 150 de milioane de lei, destinat asociaţiilor de proprietari în vederea instalării de panouri fotovoltaice pe blocuri, a anunţat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Sebastian Burduja, anunțul momentului pentru românii care stau la bloc

Oficialul a efectuat o vizită de lucru privind o soluţie integrată de producţie de energie electrică cu panouri fotovoltaice şi cu stocare în baterii, investiţie realizată de către Grupul PPC România din fonduri private, pe acoperişul unui bloc de locuinţe din Sectorul 6 al Capitalei.

Şi ultimul anunţ important pe care vreau să-l fac astăzi este punerea în consultare publică a unei noi iniţiative, a unui nou program de investiţii finanţat de Ministerul Energiei. Se numeşte Urban Up. (…) Este un program de 150 de milioane de lei, finanţat din bugetul Ministerului Energiei. Sunt eligibile asociaţiile de proprietari, practic, blocurile, pentru a dezvolta sisteme similare cu cel pe care îl vedem astăzi aici”, a spus Burduja.

Adrian Vintilă, consilierul ministrului Energiei, a transmis că este un proiect la care se lucrează de şase luni. Valoarea nerambursabilă este de 100.000 lei pentru o asociaţie.

Este un proiect la care lucrăm de şase luni de zile, pentru a demonta orice fel de altă discuţie că de ce este el astăzi.(…) Ţinând cont de ceea ce vedem aici, de datele pe care o să le primim până la finalizarea proiectului, pentru că el se află în transparenţă publică şi avem nevoie să vedem nişte date, să primim nişte observaţii, în acest moment ne gândim să finanţăm un sistem minim eligibil de 10 kilowaţi putere instalată şi 50% stocare, iar valoarea nerambursabilă să fie 100.000 lei pentru asociaţie. Este un cost acoperitor din punctul din punctul nostru de vedere pentru o investiţie ca aceasta. Asta înseamnă că la nivelul întregului buget putem să avem cel puţin 1.500 de blocuri care să beneficieze de astfel de de investiţii după implementarea proiectului”, a explicat Vintilă.

Specialistul a mai explicat că  după ce va fi aprobată Ordonanţa în Guvern, vor urma documentele programatice, respectiv ghidul solicitantului, anexe.

Noi ne dorim ca în luna martie, cel târziu, să putem să lansăm aplicarea proiectului. De ce luna martie? Pentru ca în perioada imediat următoare să înceapă evaluarea proiectelor şi implementarea, astfel încât în vară deja acoperişurile să poată să producă energia electrică”, a punctat Adrian Vintilă.

Consilierul ministrului Energiei a explicat că, la nivelul Capitalei, există, din datele statistice, peste 15.000 de blocuri şi, dacă s-ar pune pe toate blocurile sisteme fotovoltaice, ţinând cont de suprafaţă, capacitatea ar fi de peste 600 de megawaţi.

Bineînţeles că e nerealist să ne gândim că o să instalăm 600 megawati pe blocurile din Bucureşti, dar potenţialul maxim de 600 de megawaţi se traduce cu peste 800 de milioane de kilowaţi-oră energie verde”, a adăugat Adrian Vintilă.

Ministrul Energiei a precizat că programul va fi finanţat din bugetul ministerului, din „nişte bani puşi de o parte” din vânzarea certificatelor de CO2.

Întrebat de ce nu s-au montat până acum astfel de panouri pe blocuri, Burduja a răspuns că a fost şi o barieră legislativă, având în vedere că de această energie practic beneficiază doar punctele de consum din spaţiile comune, iluminatul de scară, lifturile etc, iar veniturile eventuale din excesul de producţie merg către asociaţia de proprietari şi că n-a existat o motivare specială a fiecărui apartament, al fiecărui locatar să demareze un asemenea proiect.

„Dar cred că poate fi un exemplu şi poate, de ce nu, pe viitor să vedem un program şi la Ministerul Mediului, nu Casa verde, Blocul verde, astfel încât, după adoptarea legislaţiei comunităţilor de energie, să extindem aceste finanţări, pentru că 150 de milioane de lei nu este o sumă mare dacă ne gândim că sprijinul per beneficiar e de 100.000 lei”, a punctat ministrul.

Potrivit informațiilor din cadrul de fundamentare, Programul „Urban Up” face referire la finanţarea asociaţiilor de proprietari din cadrul condominiilor din România, în vederea instalării sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică cu o putere instalată de minimum 10 kWp, pentru producerea energiei electrice, precum şi pentru achiziţionarea de instalaţii de stocare a energiei electrice produse din surse regenerabile, cu o capacitate de minimum 50% din puterea instalată a sistemului de panouri fotovoltaice.

În vederea implementării Programului, Ministerul Energiei va încheia cu beneficiarii contracte de finanţare multianuale, pe o perioadă de maximum 5 ani, în limita creditelor de angajament aprobate anual cu această destinaţie, fără eşalonarea anuală a creditelor bugetare, care se înscriu cumulat pentru toată perioada de finanţare.

În vederea monitorizării şi verificării derulării obiectivelor de investiţii din cadrul programului, se desemnează prin ordin al ministrului Energiei, comisii de analiză, evaluare, implementare, monitorizare şi soluţionare a contestaţiilor, formate din salariaţi din cadrul structurilor aparatului propriu al Ministerului Energiei. Constituirea, organizarea şi funcţionarea şi atribuţiile şi componenţa comisiilor se aprobă prin ordin al ministrului Energiei, emis în termen de 30 zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă”, scrie în Nota de fundamentare.

Urmărește Daily Business pe Google News
Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult
Alte articole
Cum afli dacă telefonul tău este ascultat sau urmărit. Detalii care îţi confirmă dacă eşti spionat
Cum afli dacă telefonul tău este ascultat sau urmărit. Detalii care îţi confirmă dacă eşti spionat
Prognoza meteo 3 decembrie 2024. Cum va fi vremea în țară și în Capitală
Prognoza meteo 3 decembrie 2024. Cum va fi vremea în țară și în Capitală
Cât costă cozonacii de lux făcuți de Laura Cosoi. Actrița are un lanț de brutării
Cât costă cozonacii de lux făcuți de Laura Cosoi. Actrița are un lanț de brutării
Cum se prepară corect jumările cu multă carne. Gina Bradea, secretul pentru un preparat delicios
Cum se prepară corect jumările cu multă carne. Gina Bradea, secretul pentru un preparat delicios
Secretele sărbătorilor fără kilograme în plus! Sfaturi de la dr. Mihaela Bilic pentru a te bucura de delicii fără regrete!
Secretele sărbătorilor fără kilograme în plus! Sfaturi de la dr. Mihaela Bilic pentru a te bucura ...
George Simion, primele declarații după decizia CCR de validare a primului tur al alegerilor prezidențiale: „Așa e că nu veți pune ștampila pe ea?”
George Simion, primele declarații după decizia CCR de validare a primului tur al alegerilor prezidențiale: ...
Situaţia în care se poate aplica dezmoştenirea. Cum se realizează şi cine beneficiază de protecţie legală
Situaţia în care se poate aplica dezmoştenirea. Cum se realizează şi cine beneficiază de protecţie ...
Cum se prepară „laptele de aur”, băutura care te scapă rapid de răceală. Conține doar trei ingrediente și e ideală să fie folosită în sezonul rece
Cum se prepară „laptele de aur”, băutura care te scapă rapid de răceală. Conține doar ...
Kelemen Hunor: Guvern Minoritar? Ar fi un haos politic. Majoritatea stabilă poate să fie UDMR, PNL, PSD, USR
Kelemen Hunor: Guvern Minoritar? Ar fi un haos politic. Majoritatea stabilă poate să fie UDMR, PNL, ...
Maurice Munteanu locuiește într-un bloc rusesc din București. Cum arată și cât a costat apartamentul cu 2 camere, construit în anii ’50
Maurice Munteanu locuiește într-un bloc rusesc din București. Cum arată și cât a costat apartamentul ...
Marcel Ciolacu rămâne președintele PSD. Ce spune despre decizia CCR: „Nu susțin pe nimeni în turul doi”
Marcel Ciolacu rămâne președintele PSD. Ce spune despre decizia CCR: „Nu susțin pe nimeni în ...
Ce să faci cu uleiul pe care nu-l mai folosești. E complet interzis să-l arunci în chiuvetă
Ce să faci cu uleiul pe care nu-l mai folosești. E complet interzis să-l arunci în chiuvetă
CCR respinge contestațiile și confirmă rezultatele primului tur! 643.000 de voturi din diaspora încă nenumărate
CCR respinge contestațiile și confirmă rezultatele primului tur! 643.000 de voturi din diaspora încă ...
Transportul cu trenul ar putea deveni un lux în România! Biletele se scumpesc major începând de săptămâna viitoare
Transportul cu trenul ar putea deveni un lux în România! Biletele se scumpesc major începând de săptămâna ...
Cele mai periculoase trei meserii din lume. Job-urile care provoacă cele mai multe decese
Cele mai periculoase trei meserii din lume. Job-urile care provoacă cele mai multe decese
Șefa POT a vândut un apartament în Germania cu 664.000 de euro! Avere colosală, mai mare decât Călin Georgescu!
Șefa POT a vândut un apartament în Germania cu 664.000 de euro! Avere colosală, mai mare decât Călin ...
Ce cheltuieli uriașe îi așteaptă pe români în decembrie. Previziunile economice care șochează
Ce cheltuieli uriașe îi așteaptă pe români în decembrie. Previziunile economice care șochează
Greșeala pe care o faci atunci când speli prosoapele. Trucul secret care te scapă de problemele ascunse
Greșeala pe care o faci atunci când speli prosoapele. Trucul secret care te scapă de problemele ascunse