Facturile la apă au explodat. La începutul acestui an, Dunărea a fost contaminată cu o bacterie periculoasă, iar alimentarea cu apă a orașelor Brăila și Galați a fost grav afectată. Aceste două orașe, aflate pe malurile fluviului, se confruntă acum cu o nouă provocare: o creștere semnificativă a prețului apei, care a ajuns să fie un adevărat șoc pentru locuitorii lor. Facturile la apă au explodat, iar oamenii sunt nevoiți să plătească sume tot mai mari, chiar și în condițiile în care Dunărea este atât de aproape, potrivit bugetul.ro.
Te-ar mai putea interesa și: Ajutor pentru plata facturilor la energie. Cine sunt românii care vor primi bani de la Guvern
La Brăila, prețul unui metru cub de apă ajunge la 17,55 lei, iar la Galați este de 17,66 lei. Cei care trăiesc în Galați se pregătesc pentru o nouă majorare a prețurilor, începând cu 1 aprilie, când tarifele vor crește cu 3% pentru apă și 2% pentru canalizare. Aceste majorări, deși mici, sunt o nouă lovitură pentru localnici, care se confruntă deja cu facturi mult mai mari decât în alte orașe din țară, chiar și în condițiile în care locuiesc pe malurile Dunării.
„Urmează într-adevăr, conform strategiei de tarifare, o majorare de la 1 aprilie, dar e destul de scăzută, adică 3% pe apă şi 2% pe canalizare”, a anunțat Cornelia Arnăutu, purtător de cuvânt Apă Canal Galați.
Locuitorii din Brăila și Galați sunt nemulțumiți de prețurile mari, având în vedere că au acces direct la resursele fluviului. Mulți dintre aceștia își fac griji cu privire la sumele pe care trebuie să le plătească, chiar dacă au redus consumul. De exemplu, o familie care a consumat doar șase metri cubi de apă a plătit 150 de lei, ceea ce este considerat un preț imens având în vedere că Dunărea se află chiar lângă ei. Oamenii se plâng că prețurile sunt disproporționate, comparativ cu alte localități, cum ar fi Brașov, unde costurile sunt mult mai mici.
„Noi am consumat luna trecută şase metri cubi de apă. Am dat 150 de lei. E un preţ imens şi Dunărea e lângă noi. Prea mare preţul” / „Avem Dunărea aproape şi plătim mai mult decât cei din Braşov. Nu las robinetul să curgă încontinuu! Mă spăl pe mâini, îl închid, iar mă spăl”, s-au plâns câțiva localnici.
În ciuda acestor nemulțumiri, autoritățile locale din Brăila susțin că tarifele au fost ajustate în favoarea consumatorilor. Reprezentanții Companiei de Utilități Publice Dunărea Brăila explică faptul că prețurile pentru apă potabilă au fost reduse la 10,39 lei pe metru cub, iar cele pentru canalizare la 5,71 lei. Totuși, aceste tarife sunt aplicabile doar pentru serviciile din Brăila, iar în Galați situația este diferită, având în vedere majorările anunțate.
„Au fost ajustate preţurile şi tarifele pentru serviciile publice de alimentare cu apă şi canalizare, pentru apă potabilă 10,39 lei, iar pentru canalizare-epurare 5,71. Acestea sunt preţurile fără TVA”, explică Dana Stanciu, purtător de cuvânt Compania de Utilități Publice Dunărea Brăila
În România, în afară de Brăila și Galați, orașele Ploiești, Iași și Mediaș se află și ele în topul celor cu cele mai mari prețuri pentru apă, unde locuitorii plătesc aproximativ 18 lei pe metru cub.
Te-ar mai putea interesa și: Facturile la electricitate se vor dubla de la jumătatea anului! Ofertele post-plafonare ajung la 1,5 lei/kWh!