- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Aproape 50.000 de români își sărbătoresc ziua de Sfânta Cuvioasă Parascheva. Cui spunem „La mulți ani”

13 Oct, 20:38 • Bumbeneci Diana
Zeci de mii de români își serbează onomastica de Sfânta Cuvioasă Parascheva. Mai multe nume de femei și de bărbați sunt sărbătorite în această zi de mare sărbătoare.
Aproape 50.000 de români își sărbătoresc ziua de Sfânta Cuvioasă Parascheva. Cui spunem „La mulți ani”

Mai este doar o zi până la celebrarea sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva, iar pe 14 octombrie sunt și foarte mulți români care își vor sărbători ziua numelui. Iată cui se spune la mulți ani în această zi.

Aproape 50.000 de români își sărbătoresc ziua de Sfânta Cuvioasă Parascheva

Peste 42.000 de români îşi serbează ziua onomastică, sâmbătă, la praznicul Sfintei Cuvioase Parascheva.
Potrivit Direcţiei Generale pentru Evidenţa Populaţiei, sunt 38.772 de femei care poartă numee de Parascheva sau derivate ale acesteia şi 3.352 de bărbaţi care se numesc Paraschiv sau derivate ale numelui.

Cel mai întâlnit nume la femei este Paraschiva – 34.072 de persoane, urmat de Parascheva – 2.047, Parasca – 1.105, Chivuţa – 562, Chiva – 417, Pachiţa – 394, Paraschiţa – 74, Vuţa – 46, Paraschieva – 45, Parastiţa – 8 şi Paraschivuţa – 2.

La bărbaţi, cel mai întâlnit nume este Paraschiv – 3.017, urmat de Chivu – 219, Petcu – 98, Paraschivu – 10, Paraschiţă – 6 şi Chivuţă – 2.

Cine a fost Sfânta Parascheva

Cuvioasa Parascheva (n. secolul al X-lea, Epivat, Silivri, Imperiul Roman de Răsărit – d. secolul al XI-lea, Epivat, Silivri, Imperiul Roman de Răsărit), în greacă Αγία Παρασκευή, Sfânta Vineri, este o sfântă cinstită în Biserica Ortodoxă Română și în alte biserici de rit oriental, ocrotitoare a Moldovei. S-a născut la sfârșitul secolului al X-lea, în satul Epivat, (ortografiat și Epivates sau Epibatos), Tracia, nu departe de Constantinopol, din părinți bogați și binecredincioși[1]. Ziua ei de pomenire este 14 octombrie, care a fost data decesului său, în secolul al XI-lea”, notează Wikipedia.

Rugăciune către Sfânta Parascheva pe care să o spui în ziua de 14 octombrie

„Doamne, Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis și s-a făcut toată făptura, nu întoarce fața Ta de la noi păcătoșii, ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică și înfri­co­șă­toare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre, ce în toată ziua, nenumărate, cu ne­so­co­tință le săvârșim. Noi suntem păcătoși, ne­treb­nici și plini de răutate; iar Tu ești izvorul vieții și al milostivirii. Nu ne lăsa, Doamne! Nu trece rugăciunea noastră, a păcătoșilor, nici ne răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci pentru că nu suntem vrednici a câștiga mi­los­tivirea prin sârguința cea de toate zilele, dă­ruiește-ne-o Tu ca un îndurat mult-Milostiv.

Doamne, pentru rugăciunile Cuvioasei Maicii noastre Parascheva, dăruiește-ne nouă sănătate și viață ferită de toată răutatea și ne întărește cu Duhul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor, cu bucurie să slăvim prea­sfânt numele Tău în veci. Amin”.

Te mai poate interesa și: Banca Națională a României lansează o nouă monedă. Ce valoare vor avea banii lansați pe piață luni, 16 octombrie

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult