- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Atenţie, şoferi! Se modifică regulamentul Codului Rutier. Care sunt cele mai importante schimbări

21 Feb, 09:29 • Cornel Ghimeșan
Regulamentul de aplicare a Codului Rutier a fost modificat, astfel încât să reflecte schimbările apărute în ultima perioadă la legislația rutieră, dar și pentru a elimina unele interpretări neunitare ale acesteia. Atenţie, şoferi! Au fost stabilite, printre altele, regulile de circulație în intersecțiile cu sens giratoriu și circuitul permiselor de conducere reținute de polițiști în funcție de natura abaterilor.
Atenţie, şoferi! Se modifică regulamentul Codului Rutier. Care sunt cele mai importante schimbări

Atenţie, şoferi! Se modifică regulamentul Codului Rutier. Conform HG 130/2023, care se aplică de la apariția în Monitorul Oficial, respectiv din 17 februarie 2023, regulamentul de aplicare a Codului Rutier, aprobat prin HG nr. 1.391/2006, se modifică astfel, conform avocatnet.ro.

Atenţie, şoferi! Cum se modifică regulamentul Codului Rutier.

1.  Intersecția cu sens giratoriu este definită ca intersecția dirijată, semnalizată ca atare, prevăzută cu una sau mai multe benzi de circulație, în care circulația se desfășoară într-o singură direcție în jurul unei zone centrale. Conducătorii de vehicule vor trebui să respecte regulile privind circulația pe benzi, având obligația să semnalizeze din timp părăsirea intersecției și să se asigure că o pot face fără să perturbe circulația sau să pună în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic.

2.  Polițiștii de frontieră pot face verificări în evidența permiselor de conducere reținute și a sancțiunilor aplicate conducătorilor de autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie.

Citeşte şi: Cod rutier 2023. Avertisment pentru şoferi la început de an! Amenda pentru această contravenţie poate ajunge la 2.900 de lei

3.  Permisul de conducere, cu excepția celui eliberat de o autoritate străină, se înaintează la serviciul poliției rutiere care îl are în evidență pe șofer în vederea restituirii, în prima zi lucrătoare care urmează celei în care au fost efectuate mențiunile, dacă titularul acestuia nu a solicitat restituirea la nivelul acestei structuri ori reținerea documentului nu s-a făcut pentru punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat, conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe, părăsirea locului accidentului, fără încuviințarea autorităților, când perioada de valabilitate a permisului a expirat etc.

4.  Retragerea permisului se poate aplica celor declarați inapți din punct de vedere medical sau psihologic ori în cazul în care șoferul nu a putut fi supus testării în vederea stabilirii concentrației de alcool pur în aerul expirat sau testării preliminare a prezenței în organism a unor substanțe psihoactive, dar pare sub influența acestora.

5.  A fost completat regulamentul cu prevederile necesare punerii în aplicare a interdicției de a conduce autovehicule pe teritoriul României pentru titularii permiselor de conducere eliberate de o autoritate străină.

Citeşte şi: Cod rutier 2023. Accesoriile care nu trebuie să-ți lipsească din portbagaj pe timp de iarnă. Amenda poate ajunge până la 3.000 de lei

6.  S-a completat regulamentul cu prevederile necesare punerii în aplicare a beneficiului reducerii perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce. Mai precis, în regulament scrie mai nou că „cererea se depune în primele două treimi ale perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce pentru care titularul permisului de conducere solicită reducerea”, nu că „cererea se depune, după caz, până în a 30-a zi, respectiv a 45-a zi, inclusiv, a perioadei de suspendare”, cum era înainte.

7.  S-au reglementat marcajele pentru stațiile de tramvaie fără refugiu pentru pietoni. Administratorii drumurilor au o nouă obligație privitoare la amenajarea stațiilor de tramvaie (înainte erau obligații doar în legătură cu stațiile de autobuz și troleibuz). Concret, se reglementează marcajul format dintr-o linie în zig-zag pentru semnalizarea stațiilor de tramvaie.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult