Examenul de bacalaureat a consemnat deja, anul acesta, o premieră: evaluarea competențelor s-a desfășurat în perioada ianuarie-februarie, astfel încât candidații să aibă, la probele scrise, un calendar mai aerisit decât în anii precedenți.
O altă premieră este aceea că probele scrise au loc în iunie, mai devreme cu o lună față de anii precedenți.
Ministerul Educației a anunțat o serie de pași clari pe care trebuie să-i facă toți candidații, începând de dimineață, la intrarea în liceu, până la predarea lucrării.
La capitolul vestimentație, candidaților li se recomandă să poarte haine în care se simt confortabil și care le oferă încredere. Totodată însă, vestimentația trebuie să exprime respectul cuvenit în cadrul formal de examen, spun mai mulți profesori consultați de edupedu.ro.
Candidații trebuie să ajungă la liceul-centru de examen în intervalul 7:30 – 8:30. Accesul în săli este permis doar pe baza actului de identitate (carte de identitate sau pașaport) și cu instrumente de scris. Eventualele bagaje și alte obiecte (ghiozdane, umbrele, telefoane etc.) pot fi lăsate bagajele într-o sală special destinată. Acolo, bagajele și celelalte obiecte personale vor fi puse într-un dulap, iar candidații primesc un autocolant cu număr de identificare, pe baza căruia să le recupereze după terminarea probei.
În sala de examen, candidații trebuie să aibă pix sau stilou cu pastă albastră, pentru redactarea rezolvării subiectelor. Pot lua cu ei o sticlă cu apă, un creion, cu care pot scrie doar pe foaia-ciornă, și, eventual, un penar transparent.
La proba de matematică, în sală se poate intra și cu riglă sau echer.
Candidaților li se recomandă să vină cu rezerve de cerneală sau pixuri de rezervă, pe care să le păstreze cu atenție pe bancă, pentru a evita pătarea lucrării, mai notează sursa citată.
După închiderea accesului în săli, la 8:30, profesorii asistenți fac instructajul și le cer candidaților să completeze prima filă tipizată cu datele personale și cele ale probei. Se oferă toate indicațiile de organizare înainte de începerea propriu-zisă a examenului.
La prima probă, cea de limba și literatura română, candidații primesc și codul unic alocat, cu care se pot uita ulterior în rezultate, pentru a afla ce note au obținut.
În timpul examenului, candidații nu au voie să comunice prin nicio modalitate cu exteriorul sau să aibă asupra lor notițe, dicționare ori alte feluri de materiale. ”Candidații surprinși în aceste situații vor fi eliminați din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceștia ori de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane și indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. Drept urmare, acești candidați nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat”, spun reprezentanții Ministerului Educației.
La ora 9:00, elevii primesc subiectele și încep redactarea răspunsurilor. De la acest moment, timpul de lucru este de trei ore, iar părăsirea sălii nu este permisă mai devreme de 10:30. În timpul probei, candidații pot solicita foi suplimentare, pe care trebuie să le completeze cu datele cerute. Colțul acestor foi va fi îndoit și lipit de către profesorii supraveghetori pentru a asigura secretizarea.
Elevii vor primi și foi simple cu rol de ciornă, care nu se corectează, dar trebuie predate la final. În cazul în care se face o greșeală în lucrare, aceasta se taie cu o linie orizontală simplă, fără alte înscrisuri. Comisia de examen poate trece prin săli în timpul probei, pentru verificări la foile de examen și alte chestiuni administrative.
Când un candidat termină de scris și predă foile, acestea sunt scanate în fața acestuia, pentru a fi urcate în platformă și apoi corectate digital. După numerotarea paginilor în colț, sub supravegherea profesorului asistent, semnează pentru predarea lucrării și poate pleca din sala de examen.
Baremele de corectare sunt publicate în aceeași zi, începând cu ora 15:00, de către Ministerul Educației și Cercetării (MEC).
Pentru a promova examenul, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiții (cumulat):