- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Bani mai mulți pentru o categorie de români. Anunțul făcut de Guvern

01 Jan, 22:47 • Bumbeneci Diana
Bani mai mulți pentru acești români de la 1 ianuarie 2024. Anunțul făcut de Casa Națională de Pensii aduce bucurie pentru sute de persoane.
Bani mai mulți pentru o categorie de români. Anunțul făcut de Guvern

Casa de Pensii a transmis că începând cu 1 ianuarie 2024, cuantumul indemnizației de însoțitor se schimbă complet. Potrivit declarației emise de Casa Județeană de Pensii Bistrița-Năsăud, indemnizația de însoțitor va fi majorată la suma de 1.626 de lei începând din luna ianuarie 2024.

Bani mai mulți pentru români: Indemnizația de însoțitor va crește

Casa de Pensii Bistrița a specificat că această indemnizație este destinată însoțitorilor pensionarilor de invaliditate încadrați în gradul I de invaliditate.

Aducem în atenție faptul că, începând din prima lună a anului 2024, valoarea punctului de pensie va înregistra o creștere de 13,8%, trecând de la 1.785 de lei la 2.032 de lei.

”Potrivit prevederilor art.77 din Legea nr.263/2010,cuantumul indemnizaţiei de însoţitor acordate pentru însoţitor în cazul pensionarilor de invaliditate încadraţi în gradul I de invaliditate este de 80% din valoarea punctului de pensie, prin urmare începând cu 01.01.2024, indemnizaţia de însoţitor este 1.626 lei.”, a fost anunțul făcut de Casa Județeană de Pensii Bistrița-Năsăud.

Este cunoscut faptul că suma alocată pentru indemnizația de însoțitor este echivalentă cu 50% din salariul minim de bază pe țară garantat în plată, corespunzător lunii pentru care se efectuează plata.

De la 1 ianuarie 2024 cuantumul indemnizaţiei sociale pentru pensionari este de 1.281 lei.

Pensiile vor fi majorate de la data de 1 ianuarie 2024

Persoanele fizice se vor bucura de o majorare a veniturilor în 2024. Printre acestea se numără creșterea salariului minim brut pe economie, a pensiilor de stat și a celor militare, majorarea alocațiilor și a unor indemnizații, precum și acordarea unor ajutoare sociale.

noua lege a pensiilor
noua lege a pensiilor

De la data de 1 ianuarie, indemnizațiile veteranilor, văduvelor de război și ale românilor strămutați și persecutați în timpul dictaturii comuniste vor cunoaște o creștere în valoare de 13,8%.

Vor fi majorate următoarele indemnizații de la data de 1 ianuarie 2024:

Indemnizațiile conform Decretului-Lege nr. 118/1990, privind drepturile acordate persoanelor persecutate din motive politice de către dictatura instaurată începând cu 6 martie 1945, inclusiv celor deportate sau constituite în prizonieri, republicat cu ulterioarele modificări și completări.

Drepturile conform Legii nr. 49/1991, referitoare la acordarea indemnizațiilor și sporurilor pentru invalizi, veterani și văduve de război.

Drepturile conform Legii nr. 44/1994, privind veteranii de război, inclusiv unele drepturi ale invalizilor și văduvelor de război:

  • Indemnizațiile pentru persoanele persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 pană la 6 martie 1945.
  • Indemnizațiile pentru persoanele care au efectuat stagiul militar în cadrul Direcției Generale a Serviciului Muncii în perioada 1950-1961
  • Indemnizațiile acordate pentru victoria Revoluției Române din Decembrie 1989, pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Brașov din noiembrie 1987 şi pentru revolta muncitorească anticomunistă din Valea Jiului – Lupeni – august 1977.
  • Ajutorul lunar pentru soțul supraviețuitor, acordat in temeiul Legii nr. 578/2004.

Poți citi azi și: Se schimbă radical vremea după Anul Nou. Meteorologii anunță o nouă prognoză pentru 4 săptămâni

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult