- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Blocaje în coaliția de guvernare, cu privire la pensii și alocații. Ce se va întâmpla din 2023

22 Nov, 18:55 • Gorgorin iulia
Liderii coaliției de Guvernare nu mai discută despre ajorarea salariului minim la 3.000 de lei, de la 1 ianuarie 2023, iar alocațiile au fost și ele aduse în discuție. PSD, PNL și UDMR s-au blocat, lucru confirmat marți și de premierul Nicolae Ciucă.
Blocaje în coaliția de guvernare, cu privire la pensii și alocații. Ce se va întâmpla din 2023

Blocaje continue cu privire la deciziile luate legate de veniturile românilor. Discuțiile dintre liderii partidelor aflate la guvernare s-au blocat pe subiectul majorării salariului minim la 3.000 de lei de la 1 ianuarie 2023, din cauza că s-a revenit la calculele potrivit cărora salariul de referință să rămână la 2.784 de lei, au declarat surse din Coaliție. Au fost dezbătute și veniturile copiilor, conform Digi24.ro. 

Coaliția de guvernare dezbate majorările veniturilor românilor

Liderii coaliției de guvernare s-au întâlnit luni, 21 noiembrie, într-o ședință unde pentru a stabili procentul final de mărire a pensiilor, iar majorarea salariului minim a fost pusă în așteptare de Coaliție. La ședința de la Palatul Victoria a participat premierul Nicolae Ciucă, președintele PSD, Marcel Ciolacu, și liderul UDMR, Kelemen Hunor.

Este posibil ca la această sumă să se adauge cei 200 de lei care ar urma să se acorde voluntar de către angajator, și care să fie neimpozabili. Miercuri va avea loc o discuție pe această temă cu partenerii sociali. „Va rămâne de văzut tehnic cum va arăta”, au precizat sursele citate.

Totodată, Nicolae Ciucă a precizat că persoanele care au pensii mai mici de 1.700 de lei vor primi şi anul viitor voucherele sociale de 250 de lei, odată la două luni, pe tot parcursul anului.

Mai mult, premierul a oferit declarații și despre veniturile copiilor, mai ales că și pe marginea acestui subiect sunt blocaje. Se pare că acestea vor fi indexate alocațiile copiilor cu rata inflaţiei, se va acorda cea de-a 13-a indemnizaţie pentru persoanele cu handicap şi se va face actualizarea pensiei veteranilor de război şi a văduvelor veteranilor de război, din 2018. Referitor la mesajul PSD că a reuşit să convingă coaliţia în privinţa majorării pensiilor, premierul Ciucă a explicat:

„Cred că este doar o problemă de comunicare, eu personal de fiecare dată am anunţat că vom lua măsuri astfel încât să asigurăm protejarea tuturor cetăţenilor români, important în momentul de faţă nu este cine a propus, fiecare dintre noi am venit cu propunerile noastre. La un moment dat s-a vorbit de 10%, la un moment dat de 6%, s-a vorbit despre 15%, iată astăzi că întreaga anvelopă decisă aseară este de 15,8%, pentru că atât ne-a permis bugetul”, a încheiat Nicolae Ciucă.