- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cât costă să îți ridici o casă în 2023. Prețul materialelor de construcție s-au dublat față de acum doi ani

18 Oct, 13:00 • Alexe Raluca
Deținerea unei case proprietate privată a devenit cea mai mare dorință pentru majoritatea românilor. Mulți preferă să își construiască o casă decât să-și cumpere un apartament, însă costurile sunt uriașe, mai ales în ultimii ani.
Cât costă să îți ridici o casă în 2023. Prețul materialelor de construcție s-au dublat față de acum doi ani

Să își ridici o casă în România, în 2023, este cu adevărat o provocare. Prețul materialelor de construcție a crescut enorm în ultimii ani, dar acest lucru nu îi face pe români să renunțe la ideea de a-și construi propria locuință. Creșterile cele mai mari au fost înregistrate la cărămidă, pavaje și panouri tip sandwich.

Citește și: Piața rezidențială este în declin. Numărul autorizațiilor de construcție a scăzut cu peste 20%. Datele INS

Cât a ajuns să coste să îți construiești o casă

Numărul persoanelor care au început să își construiască o casă cu suprafața de sub 100 mp, în regie proprie, a crescut cu 15% în ultimii ani. Un preț de pornire pentru construcția unei case de circa 50 mp e de 40.000 de euro, însă suma totală poate crește cu până la 30-40%, în funcție de materialele utilizate.

„Nevoia de spațiu i-a determinat pe oameni să construiască case mari, cu camere spațioase, dar un astfel de imobil vine la pachet și cu costuri ridicate: impozit, facturi, întreținere și alte cheltuieli. Pe fondul scumpirilor din segmentul rezidențial, clienții sunt tot mai tentați să își construiască propria casă pe pământ încurajați de altfel și de sistemul de lucru hibrid în care nu mai este atât de necesar o prezență la birou.

Ultimii doi ani au fost ca un fel de duș rece pentru populație, dar mai ales pentru proprietarii de case impunătoare. Inflația și criza energetică au generat facturi record atât la încălzire, dar și la curentul electric. Au existat cazuri când oamenii au primit facturi cu 5 cifre. Totul a devenit mai scump”, a declarat Cosmin Răileanu, CEO al vindem-ieftin.ro.

Prețurile anumitor materiale de construcție au crescut chiar și cu peste 25%. La începutul anului 2023, cărămida, pavajele și panourile tip-sandwich au înregistrat cele mai mari creșteri de prețuri, de 25.86%, 21.63%, respectiv 23.69%. Creșteri au fost înregistrate și în cazul prețurilor pentru țeavă rectangulară – 18.92% și țiglă metalică – 9.29%. În schimb, oțelul beton este, la început de 2023, cu aproximativ 10% mai ieftin decât anul precedent, iar prețul OSB-ului a scăzut cu mai mult de un sfert – 27.84%.

Dacă facem comparație cu anul 2021, putem spune că prețurile au crescut chiar și cu 100% în cazul anumitor materiale de construcție. În 2023, țigla metalică costa 23 lei / mp, în timp ce acum prețul a sărit de 41 lei / mp.

Citește și: Românii își vor pierde casele din cauza lucrărilor de construcție a celei mai așteptate autostrăzi din România! Autoritățile anunță că este nevoie de exproprieri