- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ce a pățit o femeie care a cheltuit 2.800 de lei dintr-un portofel găsit pe stradă. Puțini români știu ce pedeapsă pot primi pentru acest lucru

30 Jul, 21:53 • Lupu Alexandra
Pedeapsa primită de o femeie din Cluj, după ce a cheltuit banii dintr-un portofel găsit pe stradă. Puțini români știu ce pedeapsă atrage acest gest.
Ce a pățit o femeie care a cheltuit 2.800 de lei dintr-un portofel găsit pe stradă. Puțini români știu ce pedeapsă pot primi pentru acest lucru

O femeie de 51 de ani din Cluj Napoca a fost condamnată la 2 ani și 6 luni de închisoare după ce a cheltuit banii dintr-un portofel găsit pe stradă, informează observatornews.ro. Românca a găsit un bilețel pe care scria codul pin de la cardul bancar din portmoneu și a retras 2.800 de lei.

Ce pățești dacă cheltui banii dintr-un portofel găsit pe stradă

Femeia de 51 de ani din Cluj Napoca s-a ales cu o pedeapsă de 2 ani și 6 luni de închisoare după ce a scos suma de 2.800 de lei de pe un card bancar dintr-un portofel găsit pe stradă. Deținătoarea portofelului și-a pierdut actele și banii pe data de 28 mai 2019 într-un centru comercial din Cluj-Napoca. În momentul în care a avut nevoie să efectueze o plată, și-a dat seama că a rămas fără portmoneu.

Citește și: Ce nu ai voie să cari cu liftul. Amendă pentru românii care stau la bloc. Puțini oameni știu asta!

Românca care a găsit portofelul a decis să păstreze tot ce era în el. Ea a descoperit un bilețel cu un cod pin, asociat cardului bancar. În următoarele momente, românca a mers la un bancomat și a scos suma de 2.800 de lei de pe card. Femeia în vârstă de 51 ani nu avea loc de muncă și nu era la prima abatere. Poliția a informat că ea mai fusese condamnată în trecut.

Românca a fost condamnată la 2 ani și 6 luni de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de efectuare de operațiuni financiare în mod fraudulos în formă continuată pe data de 20 iunie 2023. Totodată, femeia a fost condamnată la 2 ani și 5 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de acces ilegal la un sistem informatic și la 1 lună de închisoare pentru comiterea infracţiunii de însușirea bunului găsit.

Portofel
Portofel

Decizia instanţei a putut fi atacată în apel în 10 zile de la comunicare. Mai mult decât atât, românca este obligată să returneze prejudiciul material și cheltuielile de judecată, mai precis suma de 5.500 de lei.

Puțini români știu ce pot păți dacă folosesc banii dintr-un portofel găsit pe stradă, care aparține altei persoane. Art. 243 din Codul Penal spune că însuşirea bunului găsit sau ajuns din eroare la făptuitor se pedepseşte. Românii care găsesc un portofel pe stradă și aleg să-l păstreze pot fi pedepsiți cu închisoarea.

„Fapta de a nu preda în termen de 10 zile un bun găsit autorităţilor sau celui care l-a pierdut sau de a dispune de acel bun ca de al său se pedepseşte cu închisoare de la o lună la trei luni sau cu amendă.

Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi însuşirea pe nedrept a unui bun mobil ce aparţine altuia, ajuns din eroare sau în mod fortuit în posesia făptuitorului, sau nepredarea acestuia în termen de 10 zile din momentul în care a cunoscut că bunul nu îi aparţine. Împăcarea înlătură răspunderea penală”, scrie în Noul Cod Penal.

Te-ar putea interesa și: Cum a fost amendată o turistă cu 1.500 de dolari din cauza paşaportului. „O modalitate uşoară de a obţine nişte bani”