- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ce se va întâmpla cu legea pensiilor speciale? Abia peste 20 sau 40 de ani se vor aplica noile modificări!

11 Oct, 08:47 • Fundeanu Madalina
Se pare că noua lege a pensiilor speciale este doar o reformă cu efect întârziat. Modificările se vor aplica abia peste 20-40 de ani! Va exista un impozit între 10-20% pe suma penrtru care nu se contribuie.
Ce se va întâmpla cu legea pensiilor speciale? Abia peste 20 sau 40 de ani se vor aplica noile modificări!

Noile modificări la legea pensiilor speciale au trecut azi pe repede înainte de prima Comisie Parlamentară, anunță sursele Digi 24. Noua versiune, conform criticilor Curții Constituționale, este mult mai blândă cu magistrații și nu numai.

Legea pensiilor speciale, o „reformă de formă”

Se anunță că impozitarea specialilor crește la 20%. Pe de altă parte, judecătorii și procurorii vor avea pensiile calculate în funcție de veniturile avute în vârful carierei. Vârsta acestora de pensionare se va prelungi până la 60 de ani abia în decursul anului 2063. S-au adus multe critici asupra acestei „reforme de formă” atât din partea opoziției, cât și din partea categoriilor vizate, care o consideră chiar și așa prea dură.

Noua lege a pensiilor speciale pare a fi doar o reformă cu efect întârziat. Se pare că cele mai mari schimbări se vor aplica abia peste 20 sau chiar 40 de ani, atunci când vârsta de pensionare va crește și pentru speciali la 60 sau 65 de ani, iar pensia lor se va calcula în funcție de salariile avute pe tot parcursul carierei, face anunțul Digi 24.

„Amânați cu 4 ani orice modificare privind pensiile speciale. Trebuie să înțeleagă toată lumea asta, ce înseamnă 4 ani – 2028. Dacă dvs. credeți că ieșim de aici din Parlament cu un pachet de legi care vor păcăli Comisia Europeană, vă înșelați”, declară Irineu Darău, senator USR.

„Nu putem să bulversăm sistemul peste noapte”, adaugă senatorul PSD Ion Rotaru.

pensii speciale
pensii speciale

Citește și: Ce categorie de români poate ieși mai devreme la pensie. Cum se modifică noua lege a pensiilor

În momentul de față, cei mai norocoși sunt magistrații. Aceștia rămân garantat cu pensiile de peste 20.000 de lei, pentru că acestea se vor raporta doar la ultimii 4 ani de activitate, cu tot cu sporuri.

„Dvs. vă doriți doar salvarea pensiilor speciale”, acuză Irineu Darău.

„Pensii speciale poate aveți dvs, sunt pensii de serviciu. Dvs, nu faceți diferența, aveți și titlul legii, titlul de modificare al legii, nu există pensii speciale”, a fost răspunsul di partea senatorului PNL, Cristian Țâgârlaș.

„Aș vrea să vă dau o veste proastă. Noi ca parlamentari ai puterii, am depus niște amendamente și interesul nostru e să treacă ale noastre, nu ale dvs. Asta e viața. Când o să fiți la putere și o să aveți majoritate, atunci o să le treceți”, spune și senatorul PSD Ion Rotaru.

Celelalte categorii vizate sunt încă nemulțumite și cer să fie eliminate chiar și din această „reformă de formă”.

„Rugămintea mea e să scoateți pensiile militare din acest proiect de lege, că am pierdut lupta cu drogurile, am pierdut lupta cu corupția. Aceste măsuri nu fac altceva decât să îndepărteze polițiștii, militarii care au seriozitatea”, a cerut președintele Federației sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor, Cosmin Dorobanțu.

„Pentru a suta oară cerem excluderea rezerviștilor din proiectul de lege. Nu avem contract de muncă cu 8 ore. Avem 732 ore/ lună prin jurământ militar”, a fost cererea venită din partea colonelului Mircea Dogaru.

„Toata viața avem riscuri care trebuie recompensate cu o pensie de serviciu. Nu avem candidați, nu avem predicție pe legea salarizării, nici pe ce înseamnă cariera, iar acum nu avem predicție nici pe pensii”, comentează un reprezentant al Poliției

Noua formă a legii crește impozitarea specialilor la 20%. Cu toate acestea, reprezentanții Coaliției nu știu să spună ce economii va aduce acest proiect la buget.

Vezi mai multe: Senatul a luat decizia finală. Supraimpozitarea în trepte a pensiilor de serviciu a fost aprobată