Centralele electrice de balcon sunt panouri solare de mici dimensiuni, special concepute pentru a fi montate pe balcoane, fațade sau terase. Ele pot fi conectate direct la priză şi permit proprietarilor de apartamente să producă energie regenerabilă fără a fi nevoie de modificări complicate ale instalației electrice, scrie economica.net
În Germania și Austria, montarea acestui tip de sistem este subvenţionată, în plus, legislaţia este extrem de simplă şi clară. În cele multe cazuri, cetăţeanul care doreşte să-şi instaleze o centrală de balcon nu trebuie decât să informeze furnizorul de energie despre instalare.
În schimb, românii au parte de o serie de impedimente care, în cele mai multe cazuri, îi fac să renunţe. În România, sunt necesare aprobări complexe și acordul vecinilor.
Pentru că, la noi în ţară, blocurile sunt considerate proprietăţi comune, pentru orice modificare a locuinţei, inclusiv a faţadei sau a instalaţiilor este necesar acordul asociației de proprietari. Uneori, se cere şi autorizație de construcție de la primărie.
Expertul Adrian Vintilă spune că cea mai sigură metodă de a instala panouri fotovoltaice pe un bloc este prin intermediul asociației de proprietari.
„În acest moment, cea mai ușoară cale de a deveni prosumator la bloc e prin asociația de proprietari. Practic se instalează panouri fotovoltaice pe acoperișul blocului, o suprafață neutilizată, acoperindu-se consumul comun al blocului”, explică Vintilă, potrivit DCNews.
În Craiova, un bărbat și-a montat panouri solare pe fațada balconului fără a cere acordul vecinilor sau al asociației de proprietari. Acest lucru a provocat indignare mai cu seamă în rândul vecinilor de la parter, care s-au plâns că panourile locatarului îi afectează vizibil și modifică estetica blocului.
„Nu ştiu de ce aprobări are nevoie domnul, ştiu că de la asociaţia de proprietari nu are nimic, acord, aprobare. Către asociaţia de proprietari nu a venit cu nimic. Eu sunt preşedinte din 2017. Când am venit aici, panourile erau montate pe faţada blocului.
Ulterior, a cumpărat şi dl. Rizea Radu spaţiul de la parter. Acum vrea să vândă şi din cauza acelor panouri şi-ar fi pierdut clienţii. Nu ştiu, el asta îmi spune şi tind să-l cred”, a declarat preşedintele asociaţiei de proprietari pentru Gazeta de Sud.
În prezent, proprietarul panourilor refuză să le demonteze și a deschis un proces împotriva Poliției Locale Craiova, susținând că nu are nevoie de autorizație pentru montarea acestora.
În alte țări europene, centralele electrice de balcon sunt văzute ca o soluție practică pentru reducerea costurilor la energie și promovarea sustenabilității, iar guvernele acestor ţări simplifică birocrația.
În România însă, legislația rigidă și rețelele de distribuție învechite fac ca adoptarea acestor soluții să fie dificilă. Deși numărul prosumatorilor a crescut de la 1.000 în 2019 la peste 110.000 în prezent, autoritățile încă nu au găsit o metodă eficientă de integrare a micilor producători în sistemul energetic național.