- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Consumul de țigări ilicite în România a atins un nou minim istoric, deși peste 10% din țigările consumate în UE provin din surse ilicite

17 Sep, 15:00 • Andrei Ene
Aproximativ 10% din țigările de pe continentul european provin din surse ilicite. Consumul ilicit a crescut în Europa și a ajuns la 52,2 miliarde de țigări în cele 38 de țări, reiese din studiul realizat de KPMG. Totuși, în România, doar 5,8% din țigările consumate sunt de proveniență ilicită.
Consumul de țigări ilicite în România a atins un nou minim istoric, deși peste 10% din țigările consumate în UE provin din surse ilicite

Aproximativ 10% din țigările consumate pe continentul european provin din surse ilicite și peste 35 de miliarde de țigări ilicite au fost consumate în cele 27 de state membre ale UE în 2023. Asta înseamnă că, anul trecut, au fost consumate aproximativ 2 miliarde de pachete de țigări din surse ilicite.

Totuși, România nu urmează trendul ascendent al țărilor europene ci, din contră, consumul de țigări ilicite din România este la un minim istoric.

România este la minimul istoric în privința consumului de țigări ilicite

Compania Philip Morris International, care comercializează mărcile de țigări Marlboro, Parliament, L&M, Chesterfield, precum și țigări fără fum Heets și Terea, care sunt folosite cu dispozitivul IQOS, atrage atenția asupra creșterii alarmante a traficului de țigări contrafăcute și de contrabandă din UE.

Citește și : Faliment pentru partenerii Kaufland: Compania care a construit unul dintre magazinele retailerului se confruntă cu dificultăți majore.

Aceștia subliniază că există o tendință de creștere a traficului de țigări și doresc combaterea fenomenului.

În 2023, în UE s-au consumat 35,2 miliarde de țigări ilicite, echivalentul a 8,3% din consumul de țigări total din UE. Această creștere este una de numai 0,1 puncte procentuale.

Totuși, studiul KPMG arată că în România se înregistrează cel mai scăzut nivel din istorie al consumului de țigări ilicite. În 2023, acesta atinsese o medie anuală de 5,8%.

Rezultatele studiului anual KPMG din 2023 privind consumul ilicit de țigări relevă faptul că piața ilicită din UE continuă să fie o amenințare majoră pentru sănătatea oamenilor, precum și pentru economiile statelor.

Ce declară reprezentanții Philip Morris România

„Ne bucurăm că suntem în continuare un exemplu pozitiv la nivel european în ceea ce privește scăderea comerțului ilicit de țigări. Acest lucru se datorează faptului că țara noastră a adoptat o abordare de reducere a efectelor nocive ale tutunului și, în același timp, a integrat cele mai bune practici de combatere a comerțului ilicit.” spune Mircea Scăunașu, Director General al Philip Morris România.

Acesta declară că un rol important l-a avut permisiunea guvernului de a permite extinderea produselor fără fum.

„Într-un astfel de mediu de reglementare – în care consumul ilicit de țigări scade, iar guvernele permit extinderea produselor fără fum – putem obține un impact pozitiv pe termen lung asupra reducerii prevalenței fumatului. Philip Morris România va continua să susțină autoritățile statului în combaterea comerțului ilicit cu țigări și alte produse din tutun.” adaugă Mircea Scăunașu, Director General, Philip Morris România.

Citește și : Lanț de dezamăgiri după recalculare. Ce pensie primește un român cu 32 de ani vechime

Din cauza comercializării țigărilor ilicite, bugetul de stat a suferit o pagubă de 255 de milioane de euro la bugetul de stat în anul 2023, pe care îi putea colecta din taxele impuse pe țigarete.

Reprezentanții Philip Morris România salută autoritățile de control, autoritățile vamale și politicile fiscale predictibile ale Guvernului care au permis acest minim istoric.

„Nivelul minim istoric al pieței negre de țigarete pe care România l-a înregistrat anul trecut se datorează efortului susținut al autorităților de control și unei politici publice fiscale predictibile, de creștere moderată a accizelor. În condițiile în care România este statul european cu cele mai scumpe țigări, raportat la puterea de cumpărare, nivelul minim istoric al pieței negre arată și o foarte bună securizare a frontierelor.” spune Roxana Pîntea, Director External Affairs, Philip Morris România.

Pentru că suntem foarte preocupați de întărirea securității la frontierele României, precum și la frontierele externe ale Uniunii Europene, lucrăm în parteneriat cu Poliția de Frontieră, către care am donat, în luna aprilie, prin programul PMI Impact, două drone de supraveghere în valoare de aproape 700.000 de dolari. Acestea vor fi folosite de Poliția de Frontieră în zonele greu accesibile de la granițele țării, cu scopul combaterii comerțului ilicit.” adaugă Roxana Pîntea.