- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cum a fost premiată Crenguța Leaua, șefa echipei de avocați de la Roșia Montană, pentru succesul răsunător

05 Apr, 09:26 • Bumbeneci Diana
Crenguța Leaua, avocata-eroină de la Roșia Montană a fost recompensată pentru victoria adusă României. Premiul i-a fost acordat chiar de ASE, unde a fost studentă.
Cum a fost premiată Crenguța Leaua, șefa echipei de avocați de la Roșia Montană, pentru succesul răsunător

Crenguța Leaua, liderul echipei de avocați în cazul Roșia Montană, a fost distinsă miercuri, 3 aprilie, cu o recompensă deosebită. Academia de Studii Economice din București i-a conferit diploma „Meritul Universitar cu Medalie de Aur – Virgil Madgearu”. Acest gest, deși mic și simbolic în comparație cu suma de 10 miliarde de euro pe care România nu va mai plăti, reprezintă o recunoaștere a meritelor sale.

Cum a fost premiată Crenguța Leaua

Avocata este persoana care a apărat cu succes țara noastră în procesul cu Gabriel Resources. După această victorie, Academia de Studii Economice (ASE) a decis să îi ofere acest premiu. Crenguța Leaua a obținut abilitarea ca membru al Școlii Doctorale de Drept, specializarea Arbitraj Internațional și ADR, la această universitate în anul 2020.

Pe lângă aceste merite, Crenguța Leaua este cadru didactic asociat la aceeași universitate începând cu anul 2013. Ea predă cursuri de Drept Comparat al Arbitrajului Internațional și al Arbitrajului la Facultatea de Drept a Universității.

În trecut, Crenguța Leaua a deținut funcția de vicepreședinte al Curții Internaționale de Arbitraj – ICC Paris, în perioada 2005-2008. În prezent, este membră a Comisiei de Arbitraj a ICC și se poate lăuda cu faptul că a fost vicepreședinte al Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României, între anii 2008 și 2012.

Vezi și: Marcel Ciolacu, anunț pentru milioane de români. Ce se întâmplă cu procesul Roșia Montană

Avocata de la Roșia Montană, premiată în văzut a sute de studenți

Pe data de 3 aprilie, la ora 10:00, sute de studenți, dar și oameni care nu au legătură cu facultatea, au venit să vadă momentul în care eroina de la Roșia Montană și-a primit premiul. Tinerii care fac parte din corul școlii au ținut chiar să cânte o piesă, pentru un moment atât de deosebit. Imaginile au fost postate de ASE:

Evenimentul s-a ținut în Aula Magna, special pentru Crenguța Leaua

„Doamnei prof. univ. dr. Crenguța Leaua îi va fi acordată Diploma Meritul universitar cu medalie de aur „Virgil Madgearu” pentru activitatea profesională remarcabilă, dar și pentru dăruirea și preocuparea continuă față de formarea generațiilor de studenți.

Vă așteptăm astăzi, la ora 10:00, în Aula Magna, pentru a celebra acest moment important!”, a transmis ASE, pe Facebook.

Alte procese pe care Crenguța Leaua le-a câștigat pentru România sunt: dosarul Rompetrol de la ICSID, dosarul Awdi de la ICSID, dosarul Micula 2, dosarul Fin.CO.Ge.Ro. de la Curtea de Arbitraj de la Londra.

Vezi și: Premierul Ciolacu, anunț de interes major în cazul dosarului Roșia Montană: „Românii nu trebuie să sufere”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult