- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Daune record primite de un pacient infectat cu nosocomiale într-un spital din România

23 Mar, 11:52 • Andrei Alina
Cele mai multe spitale din România se confruntă cu prezența infecțiilor nosocomiale. Unii le raportează, alții nu sau doar parțial. Din cauza infecțiilor, un spital din Neamț a plătit o despăbubire record unui pacient.
Daune record primite de un pacient infectat cu nosocomiale într-un spital din România

Infecțiile nosocomiale sunt la ordinea zilei, mii de români pleacă din spitalele din țară cu infecții pe care nici nu și le-au imaginat. Este și cazul unui pacient care a primit daune record după o infecţie cu nosocomiale. O instanță din Neamț a admis că pacientul a contactat o infecție cu nosocomiale în spital și a obligat unitatea medicală să-i plătească daune.

Pacientul în vârstă de 39 de ani a fost internat în 2015 la Spitalul Judeţean de Urgenţă Neamţ în urma unui accident rutier. Era rănit la mână și la picior. În timpul internării în spitalul din Neamț a contactat infecții nosocomiale. Inițial, a fost tratat la Neamț pentru infecție cu stafilococ auriu, dar pentru că tratamentul nu a dat rezultate, a fost nevoie să se trateze și la Târgu Mureş.

Citește și: Românii pleacă din spitale mai bolnavi decât au venit! Alexandru Rafila oferă explicații: „Bacteriile nu intră în pereţi. E o problemă de educaţie. Trebuie să ne spălăm întotdeauna pe mâini”

După ce și-a adunat toate documentele, în 2019, pacientul a dat în judecată Spitalul Judeţean de Urgenţă Neamţ. Și a și câștigat. Inițial, judecătorii au stabilit daune de 200.000 euro. Sentinţa a fost contestată la Curtea de Apel Bacău şi pretenţiile au fost scăzute la 150.000 de euro. Conducerea spitalului nu a mai avut ce face și a plătit dauna – 150.000 euro pentru pacientul infectat cu stafilococ auriu.

Alte articole: Un medic a descoperit o super-bacterie, rezistentă la toate antibioticele: ”Dacă nu facem ceva, nu va fi nevoie de încă un război mondial”

Infectiile nosocomiale apar cel mai adesea la pacientii care au un timp de expunere sau de internare prelungit astfel ca principalele sectii unde pot sa apara aceste infectii sunt sectiile chirurgicale sau saloanele în care pacientii sunt transferați după ce au suferit o interventie chirurgicala.