- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

E jale pentru crescătorii de vaci din România! „Eu cu un litru de lapte luam trei litri de motorină, iar acum cu trei litri de lapte iau unul de motorină”

10 Nov, 13:56 • Cornel Ghimeșan
Unul dintre cei mai mari zootehniști din România, dr. Mihai Petcu, comentează situația vacilor de lapte și a acestui sector din România, punând accentul pe faptul că situația este una dramatică.
E jale pentru crescătorii de vaci din România! Eu cu un litru de lapte luam trei litri de motorină, iar acum cu trei litri de lapte iau unul de motorină

Criza energetică și penuria de furaje au adus sectorul laptelui din România în pragul falimentului. Unul dintre cei mai importanți profesionști din zootehnie, d. Mihai Petcu este de părere că sectorul creșterii bovinelor din România a ajuns într-o situație dezastruoasă și că trebuie urgent luate măsuri.

Alte articole: Prețul laptelui la raft a crescut cu 64%| Carmen Avram: „România are cel mai scump lapte din Europa, iar fermierii disperați își sacrifică vacile”

Sectorul vacilor de lapte este în pragul falimentului

E jale pentru crescătorii de vaci din România! "Eu cu un litru de lapte luam trei litri de motorină, iar acum cu trei litri de lapte iau unul de motorină"

Într-un interviu exclusiv acordat jurnalistului Ovidiu Ghinea, dr. Mihai Petcu a avertizat în legătură cu declinul din această ramură a agriculturii, declarându-se „îngrozit” cu privire la viitorul creșterii animalelor în România.

„Plătim, în primul rând, faptul că nu suntem organizați de niciun fel. (…) Între cele două războaie mondiale, am avut 4,5 milioane de taurine, la Revoluție aveam 7 milioane de taurine, acum mai aveam un milion. Pe mine m-a sunat un prieten să îi dau numărul unui abator, pentru că are 39 de vaci și le taie pe toate. Este un dezastru, ținând cont de faptul că doi ani și jumătate stai cu o vacă până fată prima dată.

Statul n-o să ne facă niciodată nimic. Olandezii au cerut desființarea vacilor la nivel dur de tot, dar fermierii au ieșit cu cisterne cu dejecții și cu lapte și au stropit organizatorii. Noi, dacă nu ne vom trezi să facem asociații, dacă nu ne organizăm să ne fie bine, vor plânge copiii noștri și vor consuma lapte de afară. (…) Sunt sate întregi fără o vacă. Le va vi foarte ușor să ne bage gândacii pe gât, că vaci n-o să mai avem, porcii îi terminăm aiurea.

Eu sunt îngrozit. Am 56 de ani de muncă și i-am lucrat toți la vaci și n-am avut niciodată o situație atât de delicată. (…) Eu cu un litru de lapte luam trei litri de motorină, iar acum cu trei litri de lapte iau unul de motorină. Lumea s-a întors cu fundul în sus”, a precizat dr. Mihai Petcu.

Citește și: eMAG câștigă într-o zi de Black Friday cât într-o lună întreagă! CEO-ul estimează vânzări de peste 130 milioane de euro pe zi!

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult