- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Examen de admitere la liceu. Peste 60% dintre instituțiile de învățământ vor adopta această măsură

27 Feb, 17:28 • Bumbeneci Diana
Schimbare majoră în instituțiile de învățământ din România. Admiterea separată la liceu poate fi organizată pentru cel mult 60% din locuri
Examen de admitere la liceu. Peste 60% dintre instituțiile de învățământ vor adopta această măsură

Examen de admitere la liceu, începând cu anul acesta. Admiterea la liceu poate fi organizată pentru cel mult 60% din locuri, dacă liceul optează pentru această posibilitate. Aceste schimbări fac parte din proiectul Legii învățământului preuniversitar. Liceele vor funcționa cu respectarea principiului asumării filierei în care școlarizează, anunță Edu.

Examen de admitere separat la liceu

Admiterea în cadrul ciclului liceal pentru filierele teoretice/tehnologice permite organizarea, după evaluare națională, a două probe de admitere organizate la nivelul liceului, cu subiecte standardizate, naționale – pentru maximum 60% din locuri, dacă liceul optează pentru această posibilitate.

Vezi și: Analfabetismul, „tratat” cu vacanțe pe bandă rulantă! Deși sistemul de educație este la pământ, elevii și profesorii primesc o nouă vacanță, diferențiată, pe județe

„Unitățile de învățământ liceal vor funcționa cu respectarea principiului asumării filierei în care școlarizează. Astfel 2/3 din elevii din cadrul liceelor teoretice/vocaționale vor fi din filiera teoretică/vocațională”, anunță MEC.

Locurile neocupate prin examen de admitere se vor ocupa prin repartizare computerizată. Această repartizare va fi organizată ca admitere la liceu. Maximum 10% din locuri vor fi ocupate prin repartiție computerizată pentru elevi cu Cerințe Educative Speciale (CES) sau de etnie romă.

Mai poți citi: Schimbare majoră în anul școlar 2023-2024. Elevii vor avea o oră în plus pe săptămână

Examen Admitere la liceu. Sursa: Edu.ro
Examen Admitere la liceu. Sursa: Edu.ro

Când nu poate organiza liceul examen de admitere? Ei bine, o instituție de învățământ de nivel liceal nu poate organiza un examen de admitere anul următor în cazul specializărilor în care nu s-au putut ocupa deja toate locurile prin examen.

„Examenul de admitere la liceu ar urma să se aplice pentru elevii care intră în clasa a V-a în anul următor intrării în vigoare a legii. Asta înseamnă că, dacă legea ar intra în vigoare în anul 2023, elevii care intră în septembrie 2024 în clasa a V-a ar da admiterea la finalul clasei a VIII-a, pe regulile din proiectul de lege, în anul vara anului 2028”, potrivit surselor Edupedu.ro.

Ai mai putea citi:  Știu elevii din România să se apere în caz de cutremur? Ministerul Educației răspunde solicitărilor DailyBusiness și anunță câte ore educative privind siguranța în situații de risc s-au făcut în școli

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult