Cei care cumpără kiwi verde din magazine vor putea vedea scris pe ambalaje sau în reclame mesaje de tipul: „Ajută la reglarea digestiei”. Este o premieră pentru un fruct proaspăt, iar aprobarea oficială permite folosirea acestor mesaje doar pentru kiwi-ul verde proaspăt (din soiul Actinidia deliciosa, varietatea Hayward).
Pentru ca efectul benefic să fie valid, trebuie consumată o cantitate zilnică de cel puțin 200 de grame de pulpă de kiwi, echivalentul a aproximativ două fructe, potrivit corriere.it
Cererea pentru kiwi a fost depusă la Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA), în 2018, de către Zespri, o companie din Noua Zeelandă și cel mai mare distribuitor de kiwi la nivel mondial. Aceștia au prezentat 19 studii științifice, dintre care 18 studii de intervenție și o analiză sistematică.
EFSA a concluzionat că efectul kiwi-ului asupra tranzitului intestinal se datorează în principal conținutului său de fibre – două kiwi oferă aproximativ 6 grame de fibre. Deși efectul este dovedit, nu este unic pentru kiwi, ceea ce ar putea încuraja și alți producători să solicite aprobări similare pentru alte alimente bogate în fibre.
Este important de subliniat că acest fruct nu este un medicament. Nu poate compensa o alimentație dezechilibrată sau bogată în produse ultraprocesate. Dacă alimentația noastră este săracă în legume și fructe, consumul de kiwi poate ajuta la combaterea constipației, dar nu va corecta toate efectele negative ale unui stil de viață nesănătos.
Citeste si Mihaela Bilic dezvăluie care sunt singurele fructe care nu îngrașă: ”Sunt fructele verii”
Pe lângă beneficiile asupra digestiei, kiwi-ul are și alte calități:
Reduce balonarea abdominală, spre deosebire de alte fructe bogate în fibre.
Conține mai multă vitamina C decât o portocală.
Are mai mult potasiu decât o porție de salată verde.
Este bogat în vitamina E, în special în semințele sale, care ajută la combaterea stresului oxidativ al celulelor.