- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Grevă de avertisment la Poșta Română. Anunțul Blocului Național Sindical

19 Mar, 14:34 • Bumbeneci Diana
Grevă de avertisment la Poșta Română miercuri dimineața, următorul pas va fi greva generală, anunță un lider al Blocului Național Sindical.
Grevă de avertisment la Poșta Română. Anunțul Blocului Național Sindical

Angajaţii Poştei Române vor intra în grevă de avertisment miercuri dimineaţa, timp de două ore. Mai mult, dacă situaţia negocierilor pe contractul colectiv de muncă nu se va remedia va fi declanşată greva generală, a anunţat, marţi, într-o conferinţă de presă, vicepreşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Mircea Burlacu, transmite Agerpres.

Grevă la Poșta Română

„Scopul acestei conferinţe este să anunţăm că mâine, 20 martie, între orele 8:00 şi 10:00, va avea loc greva de avertisment în cadrul Companiei Naţionale Poşta Română, având în vedere situaţia conflictuală gravă din Poşta Română.

Facem această precizare, pentru că dacă se va ajunge în situaţia grevei propriu-zise, a grevei generale, în cadrul companiei Poşta Română, aproape jumătate din populaţia României va avea de suferit ţinând cont de obiectul de activitate al Poştei Române, acela de a distribui pensiile către peste 5 milioane de pensionari, de a distribui toate ajutoarele sociale şi alte beneficii pe care Ministerul Muncii le acordă persoanelor aflate în situaţii de subzistenţă.

Nu în ultimul rând, ţinând cont că Poşta Română distribuie toate citaţiile şi convocările de ordin procedural ale instanţelor de judecată, problema de disfuncţionalitate în cadrul ţării va fi una majoră”, a spus Burlacu.

Acesta a mai explicat că, până la momentul de faţă, nu s-a ajuns la niciun consens pe tema contractului colectiv de muncă din cadrul Companiei Naţionale “Poşta Română” (CNPR).

Poșta Română
Poșta Română

„La momentul de faţă, peste două treimi din salariaţii Poştei Române sunt la nivelul minim de subzistenţă, aceştia fiind salarizaţi cu salariul minim pe economie. Raportat la această situaţie, revendicările pe care le-am avut în cadrul negocierilor colective, a fost vorba despre o creştere salarială de 400 de lei net şi o creştere a sporului de loialitate cu un procent între 5% şi 10%.

Restul a fost să se menţină textul contractului colectiv de muncă în forma în care a fost agreat la negocierea anterioară textul care reglementează în general drepturile şi obligaţiile părţilor prin contractul de muncă. Nu s-a ajuns la niciun consens până la momentul de faţă. Conducerea Poştei Române, prin directorul general Valentin Ştefan, nu a fost niciodată interesată de negocierea colectivă, nu şi-a dorit încheierea unui contract colectiv de muncă cu rolul de a stabili pacea socială în cadrul Poştei Române.

Nu a participat la niciuna dintre şedinţele de negociere colectivă din cadrul companiei, trimiţând acolo nişte persoane fără mandat, cu precizarea că la niciuna dintre şedinţe directorul general Valentin Ştefan nu a prezentat mandatul dat de Consiliul de Administraţie pentru negocierea colectivă”, a afirmat liderul sindical.

Conform oficialului, în cazul în care lucrurile nu vor fi rezolvate, faza următoare a protestelor va fi greva generală.

În paralel, vizavi de faptul că negocierea colectivă la nivel de unitate este o obligaţie de la care nu se poate sustrage nici angajatorul şi nici lucrătorii în toate formele lor de organizare, directorul general Valentin Ştefan nu a dat curs acestei obligaţii prevăzute imperativ în lege, în timp ce a negociat în paralel un alt tip de act juridic nelegal, cu o organizaţie sindicală care nu avea capacitatea juridică de a negocia colectiv, organizaţie sindicală care a fost constituită cu concursul a doi directori general ai Poştei Române – fostul şi actualul – cu scopul de a nu mai avea un contract colectiv de muncă în unitate.

e altfel, directorul general s-a exprimat public spunând că un contract colectiv de muncă la nivel de unitate nu este necesar, lucru care a fost transmis şi salariaţilor. Aşadar, în momentul de faţă suntem în faza în care am declarat greva de avertisment pentru data de mâine (miercuri, 20 martie, n.r.), urmând ca, într-un termen rezonabil între 2 şi 5 zile, să declanşăm greva propriu-zisă care va presupune oprirea lucrului în compania Poşta Română”, a subliniat Mircea Burlacu.

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult