- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Guvernul anulează cardurile de energie! Românii pierd dreptul la ajutor dacă nu respectă condițiile

05 May, 12:56 • Constantin Cristina
Guvernul poate anula cardurile de energie în orice moment, iar beneficiarii pierd dreptul la acest ajutor în cazul în care nu sunt respectate condițiile. Ce se întâmplă cu banii deja cheltuiți.
Guvernul anulează cardurile de energie! Românii pierd dreptul la ajutor dacă nu respectă condițiile

Românii pot rămâne fără carduri de energie, în urma unui nou proiect de OUG, prin care Guvernul își asumă dreptul de a anula cardul de energie, în cazul în care se constată că beneficiarul nu îndeplinește condițiile necesare, a informat antena 3 CNN.

Citește și: Carduri de energie 2023. Vești bune pentru români! Când intră banii pentru tranșa a 2-a

Guvernul anulează cardurile de energie posesorilor care nu îndeplinesc condițiile

Plățile se vor sista automat, însă banii deja plătiți de beneficiarul cardului vor fi suportați de la bugetul de stat iar acesta nu va fi nevoit să îi returneze.

„În cazul în care pe durata valabilității cardului de energie se constată, din motive de indisponibilitate sau acuratețe a informațiilor la momentul efectuării interogărilor bazelor de date, că la momentul acordării sprijinului beneficiarul nu era eligibil pentru primirea sprijinului, cardul de energie se anulează și sumele cheltuite aferente cardului de energie se suportă din bugetul de stat”, se arată în document.

carduri de energie
carduri de energie

 

Așadar, banii deja cheltuiți nu se returnează și vor fi acoperiți din buget. Marcel Boloș a anunțat că posesorii se mai pot folosi de banii din prima tranșă de pe cardul de energie încă două luni.

„Sunt deja două luni de când am început implementarea programului de sprijin pentru plata facturilor la energie și am atins pragul de două milioane de familii care au achitat facturi din sumele virate pe carduri. Mai mult de o treime din beneficiari au făcut plăți fără să se deplaseze de la domiciliu în acest scop, fie pentru că au folosit platforma online de plată oferită de Poșta Română, fie pentru că au solicitat factorul poștal la domiciliu și au achitat cu sprijinul acestuia.

Faptul că au existat aceste trei variante de plată, dintre care două permit plata de acasă, este cu adevărat o reușită. Reamintesc tuturor posesorilor de carduri de energie că mai au la dispoziție două luni pentru a utiliza banii aferenți primei tranșe.

De asemenea, pentru a extinde și simplifica sprijinul acordat, am finalizat proiectul de act normativ prin care se prevede compensarea prețului pentru mai multe tipuri de energie decât cele prevăzute acum: energie electrică, energie termică furnizată în regim centralizat, gaze, butelie, butan, lemn de foc, rumeguș, cărbune, păcură, peleţi, brichete, combustibili lichizi sau solizi şi orice alte materiale de încălzire care pot fi utilizate la încălzirea locuințelor. Mai mult, avem în plan să permitem și achitarea de facturi mai vechi și să extindem termenul până la februarie 2022”, a declarat ministrul Marcel Boloș.

Alte articole: Carduri de energie 2023. S-a dat drumul la plăți. Românii își pot achita facturile folosind voucherele de la stat