Soluție ”de avarie” pentru cei care și-au pierdut locul de muncă, indemnizația de șomaj este un drept pe care statul se obligă să-l plătească, temporar, până la reintrarea beneficiarului în câmpul muncii.
Potrivit legii, beneficiază de indemnizaţie de şomaj cei care îndeplinesc cumulativ mai multe condiţii.
Conform legii, indemnizația de șomaj este egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an, la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea, asupra mediei veniturilor ce constituie baza de calcul al indemnizaţiei de şomaj pe ultimele 12 luni în care s-a realizat stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.
Altfel spus, indemnizația este 75 ka sută din salariul de baza minim brut pe țară, la care se adaugă o sumă ce depinde de veniturile de dinaintea pierderii locului de muncă și de durata stagiului de cotizare.
Cotele procentuale sunt diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
Iată, ca exemplu, cât poate primi un șomer care avea salariul net de 5.000 de lei pe lună și o vechime între 10 și 20 de ani. Dacă acesta ar intra în șomaj, timp de 12 luni (sau mai puțin, dacă în acest interval își vor găsi loc de muncă), va avea o indemnizație de șomaj de 1.272 de lei lunar, deci puțin peste 255 de euro, notează bugetul.ro.
În top 5 cele mai mari indemnizații de șomaj plătite în România găsim sume între 1.810 și 3.200 de lei. Beneficiarii au lucrat în domeniul confecțiilor, servicii de telefonie mobilă, dezvoltarea resurselor umane și fabricarea utilajelor pentru extracție și construcție. Patru dintre cei cinci beneficiari ai celor mai mari indemnizații de șomaj au ocupat funcții de conducere.
În 2023 s-a înregistrat și un veritabil record la acest capitol. Un bărbat din Botoșani care fusese director adjunct al unei firme a primit 5.755 de lei pe lună drept indemnizație de șomaj, notează botosaninews.