- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Inedit. Motivul pentru care România are oficial cu aproximativ 135.000 mai multe femei măritate decât bărbați însurați

08 Mar, 16:01 • Bumbeneci Diana
Recensământul din 2022 continuă să scoată la iveală situații destul de bizare. Spre exemplu, în România sunt cu 135.000 mai multe femei căsătorite decât bărbați însurați, deși, în mod normal, această informație legată de căsătorie ne putea duce cu gândul la o egalitate.
Inedit. Motivul pentru care România are oficial cu aproximativ 135.000 mai multe femei măritate decât bărbați însurați

În România sunt cu 135.000 mai multe femei căsătorite decât bărbați însurați. Cum? Ei bine, potrivit datelor preliminare ale Recensământului, în România trăiesc 4.495.451 bărbați căsătoriți și 4.629.660 de femei măritate, ceea ce poate părea ciudat. Într-o solicitare anterioară, HotNews a întrebat Institutul Național de Statistică de unde provine această diferență.

Motivul pentru care România are oficial cu aproximativ 135.000 mai multe femei măritate

„Numărul femeilor măritate diferă de cel al bărbaților însurați din două motive. Primul este acela că la momentul recenzării fie soțul era plecat în străinătate la muncă pe o perioadă de peste 12 luni calendaristice (caz în care el nu mai era luat în evidența populației rezidente), fie soția era măritată cu un cetățean străin fără rezidență în România”, ne-au transmis reprezentanții INS.

Reamintim că, potrivit metodologiei utilizate de Statistică, populaţia rezidentă reprezintă totalitatea persoanelor cu cetăţenie română, străini şi fără cetăţenie, care au reşedinţa obişnuită pe teritoriul României. Adică populaţia rezidentă reprezintă populaţia de facto care exclude emigranţii, dar include imigranţii.

Recensământ 2022 - rezultate femei căsătorite
Recensământ 2022 – rezultate femei căsătorite

Citește și: Recensământ România. Populația Bucureștiului a scăzut la 1,71 milioane de locuitori

Tot în acest context, Institutul Național de Statistică mai evidențiază și populaţia după domiciliu (altceva decât populația rezidentă), care reprezintă numărul celor cu cetăţenie română şi domiciliul pe teritoriul României.

Domiciliul persoanei este adresa la care aceasta declară că are locuinţa principală, trecută în cartea de identitate, aşa cum este luată în evidenţa organelor administrative ale statului. Altfel spus, populaţia după domiciliu reprezintă populaţia de jure care poate să includă şi emigranţii”, mai anunță INS.

​Populația rezidentă a țării a scăzut la 19.053.815 locuitori, potrivit datelor Recensământului 2022. Față de recensământul anterior, din 2011, România a pierdut 1,1 milioane de locuitori.

Conform Recensamântului, numărul populației rezidente a crescut în doar 3 județe: Ilfov, Bistrița și Suceava. În rest, populația a scăzut, cele mai mari scăderi fiind în Caraș-Severin, Teleorman și Hunedoara.

Vezi și: Alertă în România. Recensământul scoate la iveală și acum detalii ireale! Zeci de orașe riscă să devină comune

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult