- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Licitația pentru Magistrala M4 Gara de Nord 2 – Filaret – Progresu ar putea fi lansată până la finalul lunii. Cât ar putea costa cele 14 noi stații

19 Feb, 20:24 • Adrian Popovici
Primăria Sectorului 4 estimează că licitația pentru Magistrala de Metrou M4, traseul Gara de Nord – Filaret – Gara Progresu, va fi demarată până la finalul lunii curente. Acest proiect este gestionat în colaborare cu Ministerul Transporturilor/Metrorex. Un model similar este reprezentat de proiectul stației Tudor Arghezi de pe M2, traseul Berceni – Pipera, unde Primăria Sectorului 4 a fost constructorul, iar Metrorex a oferit asistență și a devenit beneficiarul lucrărilor contractate de către autorități.
Licitația pentru Magistrala M4 Gara de Nord 2 – Filaret – Progresu ar putea fi lansată până la finalul lunii. Cât ar putea costa cele 14 noi stații

Primăria Sectorului 4 estimează că licitația pentru Magistrala de Metrou M4, traseul Gara de Nord – Filaret – Gara Progresu, va fi demarată până la finalul lunii curente. Acest proiect este gestionat în colaborare cu Ministerul Transporturilor/Metrorex. Un model similar este reprezentat de proiectul stației Tudor Arghezi de pe M2, traseul Berceni – Pipera, unde Primăria Sectorului 4 a fost constructorul, iar Metrorex a oferit asistență și a devenit beneficiarul lucrărilor contractate de către autorități, transmite Economedia.

În primă fază, proiectul de extindere pentru Magistrala M4, de la Gara de Nord până la Filaret, era parte din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), beneficiind de o finanțare inițială de 300 de milioane de euro pentru lucrările la structuri. Cu toate acestea, din cauza întârzierilor, suma de 300 de milioane de euro a fost realocată către proiectul M6, pentru primele șase stații de la Gara de Nord până la Băneasa.

Citește și: 3 stații de metrou noi pe Magistrala M2 Pipera-Berceni! Licitația va fi lansată până la jumătatea anului

metrou, Magistrala M 2 Pipera-Berceni
Metroul din București ar putea fin extins cu noi stații pentru Magistrala M4. Foto arhivă

De unde va fi asigurată finanțarea pentru Magistrala M4?

Primăria Sectorului 4, în calitate de coordonator principal al proiectului, în colaborare cu Ministerul Transporturilor, Metrorex, Consiliul Județean Ilfov și Primăria Sectorului 5, a depus o cerere de finanțare europeană pentru obținerea a 2,5 miliarde de euro. Această finanțare europeană a fost acceptată, Ministerul Transporturilor beneficiind de finanțare pentru Magistrala M4 prin Programul Transporturi 2021-2027.

„Conform estimărilor specialiștilor angrenați în derularea acestui obiectiv de investiții, până la finalul lunii februarie a.c., va fi lansată în S.I.C.A.P. și procedura de licitație publică pentru proiectare și execuție. Câștigătorul/câștigătorii acestei proceduri va/vor avea la dispoziție un termen de opt luni pentru derularea primei faze de proiectare, astfel încât construcția efectivă (n.r. pentru Magistrala M4) să poată fi demarată cât mai rapid posibil.

Ulterior, într-un interval de maximum 60 de luni, vor fi realizate, în paralel, pe tronsoane clar definite, atât procedurile de proiectare, cât și cele de construire. Potrivit studiilor de specialitate deja întocmite, traseul noii linii de metrou M4 va avea un număr de 14 stații, ce vor fi amenajate pe o lungime totală de aproximativ 11 kilometri, între stația Gara de Nord 2 și stația Gara Progresul, și care va traversa teritoriul sectoarelor 1, 4 și 5, precum și al comunei Jilava din județul Ilfov.

Astfel, trenul de metrou va pleca de la Gara de Nord, pe strada Gării de Nord, va parcurge intersecția cu strada Berzei, strada Vasile Pârvan, strada Bogdan Petriceicu Hașdeu, va trece prin fața Hotelului Marriott, pe Calea 13 Septembrie, pe Bulevardul Tudor Vladimirescu, pe Șoseaua Viilor. Va ajunge în intersecția de la Eroii Revoluției, va continua pe Șoseaua Giurgiului, iar la intersecția cu strada Bercenarului, va urma strada care duce la Gara Progresul și va ajunge cu ultima stație în fața Gării Progresul. De aici, trenul se va retrage într-un depou nou și modern, ce va fi deservit de o parcare park&ride”, transmite Primăria S4 despre proiectul pentru Magistrala M4.

Toate cele 14 stații de pe Magistrala M4 (Gara de Nord 2 – Știrbei Vodă – Bogdan Petriceicu Hașdeu – Uranus – George Rozorea – Chirigiu – Filaret – Eroii Revoluției 2 – George Bacovia – Toporași – Nicolae Cajal – Luică – Giurgiului – Progresul) vor fi renovate conform celor mai recente cerințe în materie de securitate împotriva incendiilor și vor fi adaptate pentru a asigura accesul facil al persoanelor cu dizabilități. De asemenea, stațiile vor fi dotate cu sisteme de protecție pentru călători, inclusiv panouri de sticlă și uși automate la marginea peroanelor.

Citește și: Magistrala de metrou Berceni – Pipera: METROREX va lansa o nouă licitație pentru supervizarea lucrărilor de modernizare a liniei. Circulația trenurilor va fi afectată vara sau în weekend

Tags: