- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ce alimente gratuite primesc românii în 2024 de la Guvern. Lista actualizată

21 May, 15:24 • Bumbeneci Diana
Ce alimente primesc românii anul acesta de la stat. Lista produselor pentru persoanele defavorizate a fost modificată.
Ce alimente gratuite primesc românii în 2024 de la Guvern. Lista actualizată

Românii din categoriile vulnerabile vor beneficia în 2024 de tichete sociale pentru produse alimentare, mese calde, dar și de pachete cu alimente. Iată noua listă aprobată pentru 2024.

Ce alimente primesc românii în 2024

Anul acesta, persoanele aflate în situații vulnerabile vor beneficia de tichete sociale pentru produse alimentare, mese calde și pachete cu alimente. Conform normelor programului, ce sunt cuprinse în HG 70/2024, aplicabilă deja, pachetele alimentare vor trebui ridicate de la centrele speciale de distribuție, de către fiecare beneficiar în parte.

În 2024, după lungi dezbateri, din listă a fost eliminată smântâna de gătit, iar cantitatea de făină și carne conservată de porc a fost redusă. Astfel, pachetele cu alimente de anul acesta vor avea următoarele produse:

-Lapte UHT: o cutie de 1 l;

-Ulei: o sticlă de 1 l;

-Orez: o pungă de 1 kg;

-Făină albă de grâu: 3 pungi de 1 kg fiecare;

-Mălai: 3 pungi de 1 kg fiecare;

-Paste făinoase: 2 pungi de 400 g fiecare;

-Zahăr tos: 3 pungi de 1 kg fiecare;

-Conservă de carne de porc: 3 cutii de 300 de g fiecare;

-Conservă pateu de ficat de porc: 4 cutii de 200 de g fiecare;

-Roșii în bulion: 2 cutii de 400 de g;

-Conservă de mazăre: 2 cutii de 400 de g;

-Gem de fructe: 1 borcan de 360 de g.

Ai mai putea citi: Anunțul momentului pentru pensionari. Simona Bucura Oprescu: „Vor fi români care vor avea, poate, o creştere de 1%, vor fi români care vor avea, poate, o creştere de 80%”

Cum pot fi ridicate pachetele cu alimente

Potrivit noilor legi din România, persoanele defavorizate vor putea primi pachetele în baza prezentării actului de identitate valabil, verificării identității persoanei pe listă și a semnării de primire a produselor alimentare.

De altfel, pachetele cu alimente trebuie să fie ridicate de fiecare persoană în parte de la de distribuire din localitatea de domiciliu. Cu toate acestea însă, excepție fac beneficiarii care nu se pot deplasa la centrele de distribuire.

Așadar, în situația în care se află destinatarii finali nedeplasabili, autoritățile administrației publice locale vor trebui să asigure livrarea pachetului cu alimente la domiciliul sau reședința acestora.

Anul acesta, pachetele vor avea o valoare de cel mult 125 de lei și se vor acorda, o dată la șase luni, persoanelor cu venituri mici, respectiv celor ce primesc ajutor de incluziune, ajutor pentru familia cu copii sau celor aflați în situații critice.

Citește și: Categoria de pensionari pentru care se face a doua recalculare! CNPP le dă 6 luni la dispoziție să aducă solicitările

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult