- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Lovitură pe piața imobiliară de la 1 ianuarie 2024. Noile măsuri fiscale cresc prețul apartamentelor cu mii de euro

22 Sep, 21:06 • Bocioacă Bianca
Accesul românilor pe piața imobiliară va fi îngreunată începând cu 1 ianuarie 2024, în contextul modificărilor fiscale pregătite de coaliția de guvernare.
Lovitură pe piața imobiliară de la 1 ianuarie 2024. Noile măsuri fiscale cresc prețul apartamentelor cu mii de euro

Guvernul a publicat în transparența decizională un proiect de lege ce include o serie de modificări fiscale ce ar urma să fie adoptate prin asumarea răspunderii în Parlament. Noul pachet fiscal aduce o serie de shimbări importante în Codul fiscal și va genera un val de scumpiri pentru români, dar și pentru firme și pentru profesioniștii care desfășoară activități independente. Noile măsuri se vor resimți puternic și pe piața imobiliară.

Citește și: Marcel Ciolacu face noi declarații despre viitoarele măsuri fiscale: „Vrem să stimulăm munca cinstită”

Piața imobiliară, afectată de noile modificări fiscale

Apartamentele care în prezent au o valoare de piață plasată sub pragul de 120.000 de euro urmează să se scumpească cu câteva mii de euro, începând din 2024, din cauza scumpirii TVA. Potrivit noilor măsuri fiscale in proiectul Executivului, TVa-ul pentru locuințele mai ieftine de 120.000 de euro crește cu 4%, de la 5% la 9%.

Pentru un apartament de circa 95.000 de euro, românii vor fi nevoiți să plătească de anul viitor aproximativ 98.000 de euro.

Citește și: Marcel Ciolacu, lovitură uriașă pentru bănci și multinaționale! Cum arată noile legi fiscale și cum se va calcula impozitul minim

Însă, e bine de știut faptul că există o modalitate prin care românii se pot proteja de prețurile majorate de pe piața imobiliară. Dacă în momentul de față au încheiat un antecontract de vânzare-cumpărare, până la finalul anului curent, sau ai plătit un avans pentru o locuință, vei beneficia în continuare de vechiul TVA, adică de cel din prezent, chiar dacă tranzacția va fi finalizată anul viitor, când va intra în vigoare noul TVA.

Mulți români s-au grăbit să-și cumpere locuințe chiar de anul acesta, de teama că vor plăti mii de euro în plus la stat. Chiar dacă piața imobiliară se confruntă cu o cerere scăzută, de când în spațiul public a apărut informația potrivit căreia TVA-ul la locuințe urmează să fie majorat, mai multe platforme de imobiliare au raportat o creștere a interesului românilor pentru achiziționarea de locuințe, scrie manager.ro.