- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Lovitură pentru români: IRCC crește la 1 octombrie. Ratele la credite vor fi majorate

24 Sep, 09:01 • Bumbeneci Diana
Ratele la creditele noi cresc ușor de la 1 octombrie. Indicele IRCC se majorează.
Lovitură pentru români: IRCC crește la 1 octombrie. Ratele la credite vor fi majorate

Ratele la creditele cu dobândă variabilă dependente de IRCC cresc ușor de la 1 octombrie 2024. Se majorează indicele pentru creditele mai noi de 2019.

IRCC crește la 1 octombrie

Estimările arată că de la 1 octombrie IRCC va fi 5,99%, deci va crește cu 0,13 pp, ceea ce înseamnă că și ratele vor crește cu aproximativ 23 de lei, ajungând la aproximativ 2.100 de lei, scrie FinZoom.

Aceasta este cea mai mare valoare înregistrată de când acest indice se aplică în contracte, începând cu primăvara lui 2019.

Banca Națională a României a redus de două ori dobânda cheie în acest an, însă acest lucru nu se va vedea încă în ratele dependente de acest indice.

„IRCC va crește de la 1 octombrie la 5.99% (valoare care se va menține până la sfârșitul anului) fiindcă este calculat în baza valorilor de IRCC zilnic din perioada aprilie-iunie. Deci IRCC nu este influențat anul acesta de dobânda cheie – de anul viitor se va vedea eventuala reducere de acum”, afirmă Irina Chițu, director comparator bancar FinZoom.ro.

Citește și: ROBOR 23 septembrie 2024. BNR face anunțul major pentru milioanele de români cu împrumut la bancă

Grafic majorare IRCC
Grafic majorare IRCC

În această situație, rata creditului Noua Casă, în valoare de 50.000 de euro, pe 30 de ani, folosit ca exemplu ar urma să crească cu 22,6 lei, față de nivelul estimat la 1 iulie.

Irina Chițu a precizat: “Dobânzile variabile sunt în prea ușoară scădere, ratele celor cu credite cu dobândă variabilă vor rămâne sus, indiferent de monedă. Nu este însă târziu nici acum să își facă simulări să vadă cât de mult economisesc dacă trec la o dobândă fixă, de 5-6%, pentru 3-5 ani”.

„IRCC este tot o medie aritmetică de dobânzi zilnice, însă calculată pe un întreg trimestru (nu doar zilnic, ca la ROBOR). De asemenea, la IRCC vorbim de dobânda cu care se împrumută efectiv băncile între ele (nu doar de dobânda pe care și-o oferă băncile, cum este cazul ROBOR, care se calculează zilnic indiferent dacă se fac sau nu tranzacții la aceste cotații), dobânzi care mai sunt și ponderate cu volumul tranzacțiilor pe fiecare scadență (ca să aibă greutate mai mare dobânzile la care s-au făcut cele mai multe tranzacții)”, descrie BNR.

Citește și: Ai bani uzați sau rupți? Iată cât plătești la BNR pentru schimbarea lor

Urmărește Daily Business pe Google News
Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult