O majorare salarială de 1.000 de lei brut vor primi, de la 1 ianuarie 2025, angajații radioului public. Salariații instituției au aflat decizia Consiliului de Administrație al Societății Române de Radiodifuziune prin intermediul unui mesaj.
În același mesaj, salariații sunt anunțați și că vor beneficia de o primă de Crăciun în valoare de 500 de lei brut. Bonificația vine ca o recompensă pentru „realizările profesionale reușite într-un an cu foarte multe provocări„.
„Luând în considerare suma bugetului previzionat pentru 2025, prin Legea Bugetului de Stat a anului 2024, la propunerea managementului executiv, Consiliul de Administrație a aprobat, marți, acordarea unei creșteri salariale în valoarea de 1.000 de lei brut pentru toți angajații, începând din 20 decembrie 2024.
Totodată, CA a aprobat acordarea din surse proprii a unei prime de 500 de lei, în valoare brută, pentru toți angajații, pentru toate realizările profesionale reușite într-un an cu foarte multe provocări”, se arată în mesajul primit de angajați, potrivit Pagina de Media
Salariații radioului public au mai beneficiat de majorări salariale substanțiale în ultimii doi ani. Mai exact, cu 38%. Creșterea salarială a ținut seama de nivelul studiilor, de pozițiile ocupate în cadrul instituției și de vechime.
„De la începutul mandatului meu şi până în prezent, cu susţinerea deplină a Consiliului de Administraţie şi a conducerii executive, cărora le mulţumesc, am identificat soluţii atât pentru buna funcţionare a SRR, cât şi pentru reaşezări salariale, în principal pentru funcţiile de execuţie.
Spre exemplu, în cazul reporterilor cu studii superioare majorarea salarială a fost de la 3.825 de lei (ianuarie 2022) la 5.850 (septembrie 2024). Pentru realizatori, creşterea a fost de la 4.310 (ianuarie 2022) la 6.377 (septembrie 2024). Acestor sume li se adaugă sporul de vechime (în medie de 20%) şi tichetele de masă”, a spus Răzvan Ioan Dincă, preşedintele postului public de radio.
Noua lege a salarizării unice vine cu modificări majore pentru angajații la stat. Aceasta urmărește eliminarea unor posibilele dezechilibre salariale din sistemul public, propune corelarea salariilor cu performanțele angajaților și plafonarea sporurilor la 20% din salariul de bază.
Legea salarizării mai prevede că majorarea va fi realizată „în funcție de spațiul fiscal disponibil și de traiectoria de ajustare a deficitului bugetar în perioada de prognoză 2025-2031”. Altfel spus,creșterile salariale vor fi implementate gradual, în funcție de posibilitățile bugetare.