Nio se diferențiază pe piața auto printr-o abordare unică a alimentării vehiculelor electrice. Mai exact, este vorba despre un sistem de schimb rapid al bateriilor în locul încărcării clasice. Totuși, unii analiști sunt de părere că acest sistem inovator ar putea fi o barieră în adoptarea la scară largă în Europa, scrie Profit.ro
Alături de România, Nio își va extinde operațiunile și în Austria, Belgia, Republica Cehă, Ungaria, Luxemburg și Polonia în următorii doi ani. În aceste piețe, compania va oferi și noul său brand de volum, Firefly, destinat unui segment de clienți mai larg.
Marca va fi importată de maghiarii de la AutoWallis, companie deja activă pe piața locală prin brandurile SsangYong și Farizon. AutoWallis este și partenerul Nissan în România, după retragerea acestuia din colaborarea cu Renault Commercial Roumanie.
Deși prezent deja în Germania, Franța și țările nordice, Nio nu a înregistrat vânzări spectaculoase în Europa. Unul dintre motivele invocate pentru insuccesul în Europa este sistemul de încărcare bazat pe schimbul de baterii, mai puțin familiar consumatorilor europeni.
Citeste si Transformare radicală la Dacia. Se dau compensații de până la 200.000 de lei
În plus, compania a fost implicată într-un litigiu cu Audi privind denumirile modelelor ES6 și ES8, considerate prea apropiate de denumirile S6 și S8 ale mărcii germane. Nio a fost nevoită să modifice aceste nume pentru a putea continua vânzările în regiune.
În al doilea trimestru al anului, Nio a livrat 42.100 de vehicule la nivel global. Dintre acestea, 27.313 au fost comercializate sub brandul principal, iar restul sub marca Onvo. Vânzările au crescut cu 42% față de anul precedent, iar totalul livrărilor din prima jumătate a anului a ajuns la 72.150 de unități.
Totuși, compania a înregistrat pierderi semnificative. În perioada ianuarie – aprilie, Nio a raportat pierderi de aproape un miliard de dolari, în ciuda unor venituri de 1,36 miliarde dolari în primul trimestru și a unei marje operaționale de 7,6%.
Zhu Xican, profesor de prestigiu în economie auto la Universitatea Tongji din China, a atras atenția asupra viabilității pe termen lung a unor start-up-uri din industria auto. El a inclus în această categorie și compania Nio, alături de Xpeng și Li Auto, exprimând îngrijorări privind riscul de insolvență în rândul acestor jucători.
„Deși veniturile și volumul livrărilor NIO au crescut, problema pierderilor este încă proeminentă, iar performanța sa pe piață este relativ slabă. Dacă schimbarea bateriei nu poate deveni mainstream, se va confrunta cu riscuri strategice. Dacă tehnologia celorlalți va fi mai sofisticată și cu performanțe mai bune decât cea a mărcilor Nio, Xpeng și Li Auto, atunci apocalipsa lor va fi aici”, spune Xican despre producătorul Nio, care susține că modelul de afacere al companiei este unul cu mari riscuri.
Luna trecut, Nio a semnat un contract cu producătorul de baterii CATL pentru contruirea celei mai mari rețele de schimb de baterii din lume, care ar putea ajunge la câteva zeci de mii de stații.