- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ministrul Muncii, mesaj pentru pensionarii care au lucrat în grupe speciale. „Acolo unde am găsit o analiză care să stea în picioare, am menținut aceste condiții”

30 Nov, 11:29 • Bumbeneci Diana
Pensionarii care au lucrat în grupe speciale de muncă nu vor avea de suferit în 2024. Ministrul Simona Bucura Oprescu explică ce se va întâmpla în cazul acestor categorii de beneficiari.
Ministrul Muncii, mesaj pentru pensionarii care au lucrat în grupe speciale. „Acolo unde am găsit o analiză care să stea în picioare, am menținut aceste condiții”

Ministrul Muncii

, Simona Bucura Oprescu, a explicat ce se va întâmpla, de fapt, cu pensionarii care au ani lucrați în diferite grupe speciale de muncă. Noua lege a pensiilor nu va afecta această categorie de beneficiari.

Bucura Oprescu, mesaj pentru pensionarii care au lucrat în grupe speciale

Conform declarațiilor Ministrului Muncii, românii care au făcut parte, pe vechea lege, din grupele speciale de muncă, nu vor pierde bani la pensie.

„Legea dispune pentru viitor. Este important ca românii să știe că am păstrat grupele de munca.

Apoi, pentru categoriile de munca unde angajatorii au plătit la BASS, nu le-am afectat drepturile. Îi rog să se uite în lege și să vadă că au în continuare drepturi.

Și nu în ultimul rând, aceasta analiză a ținut cont și de bolile declarate de angajatori. Adică acolo unde am găsit o analiză care să stea în picioare, am menținut aceste condiții de muncă”, a afirmat Simona Bucura-Oprescu la România TV.

Românii cu un stagiu de cotizare mai mare de 25 de ani, vor primi bonusuri
Noua lege a pensiilor își propune să rezolve inechitățile din sistem, promit oficialii. O femeie și un bărbat, ambii cu un stagiu de cotizare de 22 de ani, însă cu pensii diferite, acum, de 1428 de lei, respectiv 1190 de lei, vor avea din septembrie același venit. Mai exact 1620 de lei.

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, despre grupele speciale
Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, despre grupele speciale

În schimb, beneficiile pentru persoanele care lucrează în grupe speciale vor fi eliminate în 2035. Pentru că angajatorii trebuie să le ofere un spațiu sigur de lucru.

„Avem un laborator care a fost actualizat din punct de vedere al condițiilor de muncă, iar medicul radiolog, de exemplu, nu este expus unui factor de risc, nici încadrarea în condiții speciale de muncă nu se mai justifică”, a mai spus Simona Bucura Oprescu.

Majorare pentru 5 milioane de pensionari în luna ianuarie

Toți pensionarii din țara noastră, adică aproape 5 milioane de oameni, vor primi în luna ianuarie o majorare a venitului cu aproape 14%, aceasta fiind calculată în raport cu rata inflației. Valoarea punctului de pensie va crește de la 1785 de lei la 2032 de lei. Dintre aceștia, peste 3 milioane de oameni vor avea parte de o nouă majorare în septembrie, odată cu recalcularea tuturor pensiilor.

Creșterea va fi în medie de 40%. Există și cazuri în care veniturile se vor dubla. Mai exact, o femeie care a lucrat timp de 35 de ani ca vânzătoare și a ieșit la pensie cu aproape 1100 de lei, va primi de la 1 ianuarie 149 de lei în plus, iar din septembrie, pensia va ajunge la aproape 2000 de lei.

În același timp, un bărbat care a realizat un stagiu complet de cotizare și are acum o pensie de puțin peste 900 de lei, va primi din septembrie o majorare de aproape 90% din venit.

Vezi și: Vârsta de pensionare 2024. Ministrul Muncii, anunț important pentru români

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult