- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Modernizare de 200 milioane de euro pe DN 25 Galați-Tecuci. A fost depusă o singură ofertă

16 Apr, 19:44 • Fundeanu Madalina
Contract de 200 milioane de euro pentru modernizarea DN 25 Galați-Tecuci. A fost depusă doar o ofertă.
Modernizare de 200 milioane de euro pe DN 25 Galați-Tecuci. A fost depusă o singură ofertă

Asocierea de constructori din Galați, Tancrad-Arcada-Citadina a depus singura ofertă pentru licitația Consiliului Județean Galați privind modernizarea și lărgirea la 4 benzi pe DN 25 Galați-Tudor Vladimirescu, un contract de peste un miliard de lei, potrivit Economedia.

Contract de 200 milioane de euro pentru modernizarea DN 25 Galați-Tecuci

Tancrad este un constructor care a raportat peste 800 de angajați în 2022, conform surselor oficiale, și este asociat cu WeBuild pe lotul 3 al Autostrăzii Sibiu-Pitești (Cornetu-Tigveni 37 km.). Arcada are contracte PNRR la CFR Infrastructură și ar putea fi la a doua lucrare majoră de infrastructură rutieră după Pasajul Drajna, iar Citadina este în Asociere cu precon (Selina) pentru lotul Chiribiș-Biharia al Autostrăzii Transilvania.

Contractul pentru modernizarea DN 25 Galați-Tecuci a fost scos la licitație pe 23 februarie pentru suma de 1,1 miliarde lei și finanțare Europeană prin Programul Transport 2021-2027. În cazul în care oferta este conformă, contractul va fi semnat în câteva săptămâni după analiza ofertei și se intră în etapa de proiectare de 6 luni.

Contractul pentru modernizarea DN 25 este cu clauză suspensivă, prin urmare Ministerul Transporturilor trebuie să aprobe trecerea pe fonduri europene. În caz contrar, contractul poate să fie anulat, conform datelor oficiale. Lucrările de reabilitare și modernizare vor avea loc pe drumul național DN 25, la poziția kilometrică 31+075 -68+097,7, și pe DN 2B, poziția kilometrică 125+300- 128+286,42.

Citește și: Consiliul Judeţean Galaţi anunță extinderea DN25, Drumul Morții, la patru benzi. Proiectul de modernizare depășește 1,1 miliarde de lei

DN 25 Galați-Tecuci
DN 25 Galați-Tecuci

Durata de execuţie a contractului pe DN 25 va fi de 36 luni de la Ordinul de începere a lucrărilor, din care 150 zile sunt alocate pentru proiectare.

„Condițiile dificile de circulație pe DN 25 conduc la sporirea timpului de parcurgere a distanțelor din localitățile străbătute, la un consum mărit de carburanți care aduc un impact negativ asupra mediului.

Prin modernizarea drumului, acești timpi se vor scurta și vor aduce beneficii asupra mediului. De asemenea, circulația în condiții de fluență redusă, cu numeroase cicluri opriri – accelerări, determină emisii mari de substanțe poluante în atmosferă precum și înregistrarea unui nivel ridicat de zgomot in localități”, este notat în caietul de sarcini.

„𝐃𝐍𝟐𝟓 (𝐝𝐫𝐮𝐦𝐮𝐥 𝐦𝐨𝐫𝐭̦𝐢𝐢) 𝐯𝐚 𝐟𝐢 𝐦𝐨𝐝𝐞𝐫𝐧𝐢𝐳𝐚𝐭 𝐬̦𝐢 𝐞𝐱𝐭𝐢𝐧𝐬 𝐥𝐚 𝐩𝐚𝐭𝐫𝐮 𝐛𝐞𝐧𝐳𝐢, 𝐢̂𝐧 𝐜𝐚𝐝𝐫𝐮𝐥 𝐮𝐧𝐞𝐢 𝐢𝐧𝐯𝐞𝐬𝐭𝐢𝐭̦𝐢𝐢 𝐝𝐞 𝐩𝐞𝐬𝐭𝐞 𝟏,𝟓 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐚𝐫𝐝𝐞 𝐝𝐞 𝐥𝐞𝐢 (𝐩𝐞𝐬𝐭𝐞 𝟑𝟎𝟎 𝐝𝐞 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐨𝐚𝐧𝐞 𝐝𝐞 𝐞𝐮𝐫𝐨)

Este o investiție vitală pentru Galați, având în vedere ca DN25 este cel mai circulat și cel mai aglomerat drum din județul nostru, cu un trafic de aproape 6.000 de mașini în 24 de ore pe anumite porțiuni, din care aproape 20% sunt camioane.

De aceea, m-am implicat total și am realizat un parteneriat cu CNAIR pentru a extinde acest drum la patru benzi, iar recent am lansat și licitația pentru desemnarea unui constructor care să modernizeze aproximativ 40 de kilometri de pe acest drum național, pe ruta : ieșire din municipiul Galați – Movileni – Șendreni – Braniștea – Independența – Piscu – Tudor Vladimirescu – Hanu Conachi (intersecția cu DN25A).

Este un proiect uriaș, de peste 300 de milioane de euro, extrem de complex din punct de vedere tehnic, pentru că vom moderniza toate podurile și pasajele de cale ferată de pe traseu, inclusiv podul de la Piscu.

Mai mult, vom construi poduri și pasaje de cale ferată noi, în imediata apropiere a celor existente, pentru a putea extinde și în aceste zone drumul la patru benzi. De asemenea, pentru a reduce numărul mare de accidente de pe acest drum, vom monta parapeți de delimitare a celor două sensuri de circulație.

Practic, drumul va fi modernizat complet de la ieșirea din municipiul Galați, de undeva din zona Tirighina (Borcan) și până la Hanu Conachi, la intersecția cu DN25A, drumul care duce către Nănești, pe care îl vom extinde, de asemenea, la patru benzi, până la intersecția cu viitorul Drum Expres Brăila – Focșani, astfel încât să avem un drum modern și mult mai sigur de la Galați până la Autostrada Moldovei. Finanțarea acestei investiții va fi asigurată din fonduri europene.” a anunțat în februarie, la lansarea licitației, Costel Fotea, președintele CJ Galați.

Modernizarea va face mai ușoară conexiunea cu alte drumuri naționale și cu alte proiecte de infrastructură rutieră națională aflate în diferite stadii de implementare, din care amintim: Drum Expres Brăila-Galați, Drum de legătură între VO Galați și DX Brăila-Galați. VO Galați. DX Brăila-Focșani, Pod Suspendat Brăila, TransRegio Galați-Brăila-Slobozia-Drajna-Chiciu, Autostrada Moldovei(A7). Va duce de asemenea la conexiunea transfrontalieră mai facilă spre vămile aflate în vecinătate: Galați – Giurgiulești (Republica Moldova), Isaccea-Orlovca (Ucraina), Oancea-Cahul (Republica Moldova).

Constructorul este nevoit să extindă partea carosabilă la patru benzi, să reabiliteze toate podurile/pasajele/podețele de pe traseul studiat și să resistematizaze intersecțiilor. Este necesar, de asemenea, să realizeze sistemele de preluare a apelor pluviale. să relocheze /protejeze rețelele suprapuse pe amplasament, să îmbunătățească semnalizarea rutieră verticală și orizontală și să amenajeze spațiile verzi.

La lansarea licitației, termenul estimat pentru evaluarea ofertei/ofertelor pentru DN 25 a fost stabilit pentru 8 iulie, dar fiind o singură ofertă, cel mai probabil desemnarea va fi mult mai devreme.

Vezi și: Se construiește un nou drum de mare viteză în România. Au apărut primele hărți