- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

O nouă șansă pentru elevii nemulțumiți de rezultatele de la Bacalaureat. Cum vor putea să-și mărească nota la cel puțin una din probe

22 Apr, 21:30 • Adrian Popovici
Elevii care au luat BAC-ul ar putea să își mărească nota la cel puțin una din probe, potrivit unui proiect depus la Senatul României.
O nouă șansă pentru elevii nemulțumiți de rezultatele de la Bacalaureat. Cum vor putea să-și mărească nota la cel puțin una din probe

Elevii care au dat și promovat examenul de Bacalaureat ar putea primi o nouă șansă pentru a-și crește notele. Mai exact, absolvenții de liceu care au trecut de examenul maturității ar putea avea oportunitatea să-și îmbunătățească nota la cel puțin una dintre probe, conform unui proiect depus la Senatul României, arată Edupedu.

Mai exact, potrivit acestui proiect, în cazul reevaluării pentru creșterea notelor de la acest examen, rezultatul va fi ajustat numai în situația în care nota obținută depășește pe cea anterioară. Proiectul de lege propune modificări ale Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023.

Conform celor trei alineate care vor fi incluse în articolul 103 din Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, absolvenții de liceu care au promovat examenul național și doresc să-și îmbunătățească nota la cel puțin una dintre probe pot solicita să se prezinte la a doua examinare în cadrul unei sesiuni viitoare. Rezultatul reevaluării nu poate duce la scăderea notei anterioare, iar nota se modifică numai în cazul în care este mai mare decât cea anterioară. În cazul în care reexaminarea duce la creșterea notei anterioare, absolventului i se va elibera o diplomă de Bacalaureat cu noua notă.

Elevi care dau examenul de Bacalaureat
Elevi care dau examenul de Bacalaureat

Te-ar putea interesa și: Profesorii vor corecta de acasă lucrările de la simulările pentru Evaluarea Naţională şi Bacalaureat 2024

Cum se va modifica examenul de Bacalaureat?

„(12) Absolvenții studiilor liceale care au promovat examenul national de bacalaureat și doresc să-şi mărească nota obținută la cel puțin una dintre probe se pot prezenta, la cerere, la a doua examinare în cadrul unei sesiuni de bacalaureat viitoare.

(13) Rezultatul reexaminării prevăzute la alin. (12) nu poate conduce la scăderea notei obținute anterior. În urma reexaminării pentru mărirea notei, rezultatul se modifică doar dacă nota obţinută este mai mare decât cea anterioară.

(14) În situația în care rezultatul reexaminării conduce la creșterea notei obținute anterior, absolventului i se eliberează o diplomă de bacalaureat cu nota obținută în cadrul reexaminării”, conform proiectului”, se arată în proiectul de lege.

În expunerea de motive apare că examenul „poate fi susținut o singură dată de absolvenții studiilor liceale, odată ce aceştia l-au promovat. Astfel, parcursul lor profesional este determinat, de multe ori, de cele trei zile de probe din timpul examenului, fiindu-le a priori blocat accesul în anumite instituții de învățământ superior.”

Citește și: Bacalaureat 2024. Luni încep simulările. Ce prevede noul regulament?