În acest context, 2026 va fi un an dificil în ceea ce privește piața muncii, avertizează Cristina Profeanu, expert HR.
„Vorbim despre majorări de taxe, care au afectat antreprenorii. Pe lângă acestea, reducerea consumului, pe fondul inflației. Iar HoReCa este unul dintre domeniile care au fost puternic lovite de toate acestea. Există hoteluri, restaurante care se închid. De aceea este nevoie de forță de muncă în domeniu. Faptul că există coadă de oameni pentru anumite posturi, da, e adevărat.
Sunt oameni disponibilizați tocmai pentru că se închid foarte multe afaceri în HoReCa, din pricina unui consum redus. Anumiți antreprenori nu mai pot susține toate cheltuielile, pentru că s-au scumpit și chiriile, și utilitățile. Nu mai rentează, având în vedere volumul de vânzări realizat. Sunt date documentate, tot mai multe astfel de afaceri se închid”, a declarat Profeanu pentru ziare.com
Expertul spune că una dintre cele mai sigure soluții pentru ca rata șomajului să nu crească necontrolat este reconversia profesională.
„2026 va fi un an dificil pentru piața muncii, mai ales în cazul celor care vor fi disponibilizați. Se va pune în continuare presiune pe cei care plătesc taxe. Dacă numărul de șomeri va crește, automat o componentă a taxei de șomaj va crește. E un cerc vicios. Oricât de mult tai, automat tai și din consum. Cât de mult să mărești taxele? Nu văd o sustenabilitate pe termen lung, dar decizia nu este la noi.
Având în vedere toate aceste măsuri de austeritate, locurile de muncă nu sunt suficiente pentru câte persoane sunt astăzi sau câte vor fi disponibilizate: de la angajați în multinaționale până la angajați în cadrul unor afaceri locale. Cu siguranță vom avea rată foarte mare de oameni înregistrați la șomaj sau care oricum, vor fi fără job.
Ca perspectivă, depinde foarte mult și de deschiderea acelor oameni de a se reorienta„, atrage atenția Profeanu.