Valul de praf saharian va pătrunde, pentru început, în zona de vest a țării și va înainta cu repeziciune în centrul țării. Prima zi în care praful cu particule va fi vizibil în România este 11 martie, acesta traversând țara noastră până joi, 13 martie.
Medicul Beatrice Mahler spune că praful saharian nu îi va afecta prea mult pe cei care nu au probleme respiratorii, dar recomandă să nu petrecem prea mult timp în aer liber. Pe de altă parte, persoanele care se confruntă cu boli cronice, în special cu boli respiratorii, trebuie să-și ia o serie de măsuri de precauție.
Persoanele care suferă de boli cronice sau care se confruntă cu alergii sunt singurele afectate ușor de praful cu particule. În cazul celor care suferă de boli respiratorii, medicii curanți le pot crește doza de medicamente pe care și le administrează, în timp ce, persoanele alergice se pot confrunta cu simptome precum strănut, rinoree, lăcrimare.
Citeste si Un nou val de praf saharian se abate asupra României. Care sunt județele cele mai afectate
„Efectele pe care le așteptăm, odată cu venirea prafului saharian sunt limitate aș spune, dacă vor fi prezente, ele vor fi prezente la persoanele care au deja afecțiuni respiratorii cronice. Ele pot necesita o doză crescut din medicația pe care o au la domiciliu.
Totodată, mai pot fi afectate persoanele care se știu cu un teren alergic, ele de asemenea pot să prezinte simptome specifice precum strănut, rinoree, ochii încep să lăcrimeze mai mult”, a explicat medicul Beatrice Mahler pentruWOWbiz.ro.
Medicul le recomandă, totuși, celor care obișnuiesc să facă sport în aer liber să evite, zilele acestea, să petreacă atât de mult timp afară.
„În principiu, organismul are capacitatea de a elimina surplusul de particule ce au o tranziție prin aerul pe care îl respirăm, însă este important să respirăm pe nas. Este important ca în perioadele în care sunt atenționări de acest gen să nu facem efort în aer liber, iar dacă se cunosc persoane care au afecțiuni cronice, atunci ele să respecte cu strictețe medicația”,a mai precizat medicul.
Citeste si Nu mai arunca laptele expirat! Are un rol nebănuit în grădină. Trucul pe care trebuie să-l știi
Medicul recomandă ca, în aceste zile, să avem mai multă grijă la igiena la nivelul feței și să ne hidratăm corespunzător.
„Este foarte important să ne hidratăm bine în această perioadă, să avem grijă la mucoasele noastre, să ne spălăm fața, cavitatea nazală pentru că ele pot prezenta depuneri atunci când avem activități în aer liber, însă nu cred că este cazul să ne îngrijorăm și nici nu cred că suntem în punctul în care să luăm măsuri extreme precum izolarea sau masca”, spune medicul Beatrice Mahler.