- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Președintele Iohannis anunță construirea unui cablu electric între România, Georgia și Azerbaidjan

11 Oct, 20:10 • Bumbeneci Diana
Președintele Klaus Iohannis a vorbit astăzi despre importanța construirii unui cablu electric care să fie legătura dintre trei țări. Este vorba despre România, Georgia și Azerbaidjan.
Președintele Iohannis anunță construirea unui cablu electric între România, Georgia și Azerbaidjan

Cablu electric, construit între România, Georgia și Azerbaidjan. Acesta este proiectul de mare amploare, anunțat astăzi de președintele Klaus Iohannis.

Cablu electric construit între România, Georgia și Azerbaidjan

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, în cursul zilei de azi, că România lucrează cu Georgia şi cu alte state partenere pentru realizarea unor proiecte strategice majore, arătând că o prioritate este construirea unui cablu electric între România, Georgia și Azerbaidjan, în cadrul „Coridorului verde de electricitate”. Acest cablu electric ar avea ca scop principal care să conecteze regiunea Mării Caspice cu cea a Mării Negre şi cu spațiul Uniunii Europene.

Iohannis anunță că România are ca prioritate construirea unui cablu electric între România, Georgia şi Azerbaidjan. Prezent la Palatul Cotroceni, Klaus Iohannis a oferit mai multe detalii, în declarația comună cu omologul georgian, Salome Zourabichvili.

Ai mai putea citi: Consiliul Suprem de Apărare a Țării a fost convocat de președintele Iohannis. Două probleme arzătoare vor fi dezbătute

Președintele Iohannis anunță construirea unui cablu electric între România, Georgia și Azerbaidjan
Președintele Iohannis anunță construirea unui cablu electric între România, Georgia și Azerbaidjan

„Am agreat cu doamna preşedinte, în cadrul discuţiilor, că interconectările fizice la Marea Neagră au un rol esenţial în consolidarea stabilităţii şi prosperităţii acestei regiuni, prin ancorarea durabilă a acesteia la spaţiul european. În acest sens, România lucrează deja cu Georgia şi cu alte state partenere pentru realizarea unor proiecte strategice majore.

Astfel, avem ca prioritate construirea unui cablu electric între România, Georgia şi Azerbaidjan, în cadrul ‘Coridorului verde de electricitate’, care să conecteze regiunea Mării Caspice cu cea a Mării Negre şi cu spaţiul Uniunii Europene. Acesta ar urma să fie dublat de un cablu submarin de fibră optică România-Georgia pentru dezvoltarea conectivităţii digitale între Uniunea Europeană, Georgia şi, mai departe, către Asia Centrală”, a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni, în declaraţia comună cu omologul georgian, Salome Zourabichvili, scrie Agerpres.

De altfel, şeful statului a amintit că se lucrează cu Georgia pentru operaţionalizarea Coridorului de transport de mărfuri Marea Neagră-Marea Caspică, o iniţiativă a României.

„Discutăm despre stabilirea unei linii de feribot regulate la Marea Neagră, care să lege România de Georgia. Acesta este un proiect esenţial pentru încurajarea comerţului şi îmbunătăţirea conectivităţii între Uniunea Europeană şi Georgia”, a spus Iohannis.

Salome Zourabichvili a afirmat că se studiază posibilitatea realizării cablului electric între România, Georgia şi Azerbaidjan.

Este necesar ca nu doar ţările noastre să fie pregătite, dar şi Uniunea Europeană şi instituţiile financiare să finanţăm tot ce este necesar. Va fi foarte importantă conectarea ţărilor noastre şi necesar ca în Marea Neagră să fie pace şi securitate. Fără pace şi securitate nu este posibil să funcţioneze acest cablu”, a spus preşedintele Georgiei.

Preşedintele Klaus Iohannis şi omologul georgian, Salome Zourabichvili, au semnat, marţi, Declaraţia comună privind stabilirea unui parteneriat strategic între România şi Georgia. Preşedintele Georgiei efectuează o vizită oficială în România la invitaţia preşedintelui Klaus Iohannis, se mai arată în anunțul făcut de Administrația Prezidențială.

Te-ar mai putea interesa: Studenții români vor putea călători cu trenul gratuit în Europa. Iată când au loc înscrierile pentru a obține biletele

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult