- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Preț carburanți 28 octombrie. Benzina și motorina se ieftinesc în acest weekend!

28 Oct, 12:15 • Fundeanu Madalina
Acestea sunt prețurile pentru carburanți în România, astăzi, 28 octombrie. Se înregistrează noi ieftiniri!
Preț carburanți 28 octombrie. Benzina și motorina se ieftinesc în acest weekend!

Iată care este prețul carburanților în România, astăzi, 28 octombrie 2023. Veste bună pentru şoferi în acest sfârşit de săptămână: benzina şi motorina s-au ieftinit uşor, după ce zilele trecute preţurile lor au fost tot în scădere, potrivit surselor Antena 3 CNN.

Costuri carburanți astăzi, 28 octombrie 2023

În ce privește benzina standard, cea mai ieftină costă sâmbătă 6,84 lei litrul, faţă de 6,85 lei litrul cât era joi, şi se găseşte la o staţie Petrom din Bucureşti, sector 5.

La restul stațiilor, benzina standard se găsește la prețuri între 6,86 lei și 7,02 lei.

Pentru benzina premium, prețurile variază de la 7,30 lei la 7,67 lei.

Cea mai ieftină motorină standard costă sâmbătă 7,55 lei litrul, comparativ cu 7,57 lei litrul cât era joi, şi se găseşte la o staţie Petrom din Bucureşti, sector 5.

La restul stațiilor, motorina standard se găsește la prețuri între 7,57 lei și 7,69 lei.

Cea mai ieftină motorină premium costă 7,91 lei litrul, iar cea mai scumpă ajunge la 8,22 lei litrul.

Anul trecut, preţul unui litru de benzină standard trecuse de 8 lei, în timp ce motorina standard depăşea 9 lei pe litru.

carburanți
carburanți

Te-ar putea interesa și: Prețul petrolului ajunge la un prag record. Finalul de săptămână aduce o nouă scădere istorică

De ce cresc sau scad prețurile pentru benzină sau motorină la pompă

Prețurile carburanților în stațiile de alimentare au o evoluție similară cu cea a cotațiilor internaționale Platts pentru benzină și motorină, dar cu o diferența de câteva zile, a constatat Consiliul Concurenței în urma unui studiu care reanalizează modul în care modificările cotațiilor care se transmit în prețurile la pompă, potrivit sursei citate.

Cotația Platts reprezintă un preț de referință internațional pe piața benzinei sau motorinei și reprezintă o valoare reflectată de cererea, oferta și tranzacțiile realizate între traderi pe piața angro a combustibililor. Cotațiile Platts nu sunt date publice, iar pe termen lung tind să urmeze același trend cu prețurile barilului de petrol.

Prin urmare, atunci când cotațiile internaționale Platts la benzină și motorină cresc, se majorează și prețul la pompă al carburanților în România, iar când cotațiile scad, se diminuează prețul acestora în stațiile de alimentare.

Cea mai mare parte a ajustării prețurilor la pompă se produce în interval de o săptămână, atât la creșterea, cât și la scăderea cotației internaționale de referință Platts.

Vezi și: Schimbări majore de la 1 noiembrie! Se modifică modul în care se pot face tranzacții cash, fiind stabilit un plafon zilnic pentru plata angajaților