Patricia, o tânără din Dolj, crește lufa într-un solar de circa 600 de metri pătrați, scrie Observator News. Deși provine din regiuni calde, precum Uzbekistan, planta s-a adaptat foarte bine la clima din România. Un alt avantaj este că are costuri reduse de producție și întreținere.
„Lufa se pretează pentru cultură în România. Nu este pretenţioasă la condiţiile de mediu, vine dintr-o zonă subtropicală, ceea ce înseamnă că are nevoie de foarte multe zile de căldură şi de soare”, a explicat Patricia Blăgdniceanu, producătoare de lufă.
Cunoscută şi sub numele de castravetele-burete, leguma are un gust uşor dulceag și o textură moale după gătire.
În funcţie de dimensiunea ei, lufa costă între 10 și 30 de lei per bucată.
„Lufa poate fi consumată în stare vegetativă, sub formă de dovlecel. Chiar în bucătăria asiatică este foarte populară”, a povestit Patricia.
O bună parte din producție este însă transformată în produse cosmetice și de îngrijire, foarte căutate pe piața bio.
„Aproximativ 2000 de plante sunt cultivate în acest solar, iar fiecare produce în medie trei-patru fructe. Din ele, în mare parte de produc produse cosmetice, precum buretele de baie”, transmite Diana Severin, reporter Observator.
„Vrem să lansăm dischete pentru exfolierea feţei, bureţi de vase pătraţi, dar şi un burete cu buzunar pentru săpun”, a mai spus producătoarea de lufă.
Pe lângă funcția sa de burete vegetal, lufa are și alte întrebuințări: fibrele din tulpină sunt utilizate în industria textilă, semințele pot fi transformate în ulei, iar materialul extras din fructe servește la fabricarea unor produse decorative, de la pălării și covoare de baie, până la fețe de masă.